Ulje e kolesterolit 40% në një muaj, me këtë frut do ta arrini

schedule08:54 - 17 Maj, 2022

schedule 08:54 - 17 Maj, 2022

Kolesteroli LDL, i njohur edhe si kolesteroli i keq, ngjitet në muret e brendshme të arterieve, duke i bërë ato të ngushtohen, prandaj konsiderohet si një nga faktorët kryesorë të rrezikut për sëmundjet e zemrës.

Konsumimi ditor i një fruti mund të përmirësojë ndjeshëm shëndetin kardiologjik të 4-vjeçarëve dhe 50-vjeçarëve në vetëm një muaj, sipas një studimi amerikan.

Siç doli, ata që hanin këtë frut çdo ditë për katër javë, treguan një ulje të kolesterolit LDL me 40% . Siç shpjegojnë studiuesit, kolesteroli LDL mund të ndërveprojë me radikalet e lira të oksigjenit që qarkullojnë në trup dhe të oksidohet. Kjo mund të shkaktojë inflamacion, i cili nga ana tjetër shkakton dëme në indet e trupit.

“Kur LDL oksidohet, ajo merr një formë që shkakton fillimin e aterosklerozës ose forcimin e arterieve,” tha studiuesi kryesor Dr. Robert Arnold Di Silvestro, një profesor i Ushqyerjes Njerëzore në Universitetin Shtetëror. “Studimi ynë tregoi një veprim të mahnitshëm kundër oksidimit të LDL me vetëm një mollë në ditë për katër javë.”

Çfarë thotë studimi

Dallimi i vërejtur ishte i ngjashëm me atë të gjetur midis njerëzve me arterie koronare të shëndetshme dhe njerëzve me sëmundje koronare të zemrës, shtoi ai. Profesor DiSilvestro, i cili prej vitesh studion efektin e ushqimit në oksidimin e LDL-së, vuri në dukje se efektet e dobishme të mollëve ishin më të theksuara sesa ato të ushqimeve si çaji jeshil dhe domatet.

Për studimin e tyre, studiuesit rekrutuan të rritur jo duhanpirës, ​​të shëndetshëm, të moshës 40-60 vjeç, të cilët hanin mollë më pak se dy herë në muaj dhe nuk merrnin suplemente polifenol.

Në total, 16 vullnetarë hëngrën një mollë të madhe të kuqe çdo ditë për katër javë, 17 morën kapsula që përmbanin 194 mg polifenole me frekuencë të barabartë dhe 18 morën një pilulë me një substancë joaktive. Përpara studimit, studiuesit besonin se polifenolet ishin përbërësi më i dobishëm në mollë për sa i përket efekteve të tyre në oksidimin e LDL.

Megjithatë, pasi zbuluan se mollët ishin më të dobishme se suplementi i polifenolit, studiuesit arritën në përfundimin se ose mollët përmbajnë diçka tjetër që i sjell dobi trupit, ose trupi mund të përdorë më mirë polifenolet kur ato vijnë nga burime natyrore. Ata gjithashtu mund të kenë nevojë të merren në doza më të larta, tha Dr DiSilvestro./abcnews.al