Tre zakone ushqimore që ngadalësojnë plakjen pas të 50-tave

schedule08:12 - 4 Maj, 2023

schedule 08:12 - 4 Maj, 2023

Plakja është e pashmangshme dhe përkundër faktit se shumica e kompanive përpiqen të tregtojnë produkte që “ndalojnë” ose “ndryshojnë” plakjen, nuk ka asnjë mënyrë reale për ta bërë këtë. Megjithatë, për fat të mirë, ne mund të bëjmë ndryshime në dietën tonë dhe stilin e jetesës që do të kenë një efekt të qëndrueshëm në atë se sa shpejt plakemi dhe sa të shëndetshëm mund të jemi pas të 50-tave.

Ka edhe disa zakone dietike që mund të adoptojmë që mund të na ndihmojnë të ngadalësojmë plakjen duke ulur rrezikun e sëmundjeve.

Hani shumë proteina

Sipas Opinionit aktual në të ushqyerit klinik dhe kujdesin metabolik , trupi juaj fillon të humbasë masën muskulore çdo dekadë pas moshës 30-vjeçare, me një rënie edhe më të madhe pas moshës 60-vjeçare. Për të luftuar humbjen e muskujve të lidhur me moshën, si dhe për t’u përgatitur për të 60-at, është veçanërisht e rëndësishme të fokusoheni në ndërtimin e më shumë muskujve pas moshës 50 vjeçare. Një mënyrë e rëndësishme për ta bërë këtë është të siguroheni që hani mjaftueshëm proteina.

Një raport i botuar në Nutrients thotë se një dietë me proteina të lartë e kombinuar me stërvitje me rezistencë është e dobishme në ruajtjen e rritjes së shëndetshme të muskujve me kalimin e moshës dhe se kërkesat për proteina janë më të mëdha me kalimin e moshës për shkak të humbjes së mundshme të masës muskulore. Për të marrë më shumë proteina në dietën tuaj, përqendrohuni te burimet pa yndyrë si vezët, arrat, kosi, etj.

Ju merrni mjaft fibra

Marrja e mjaftueshme e fibrave në dietën tuaj të përditshme ndërsa rriteni është thelbësore, pasi mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës, diabetit të tipit 2, presionit të lartë të gjakut dhe madje edhe kancerit. Fibrat mund ta kenë këtë ndikim duke reduktuar stresin oksidativ dhe shënuesit inflamatorë në trup, të dy shënuesit që shfaqen natyrshëm me kalimin e moshës.

Në fakt, një studim i botuar zbuloi se pasi morën parasysh faktorë të shumtë si marrja e karbohidrateve, marrja e sheqerit, ngarkesa glicemike dhe marrja e fibrave, ishte fibra që kishte ndikimin më të rëndësishëm në sigurimin e plakjes së suksesshme dhe uljen e rrezikut. e sëmundjeve të lidhura me moshën.

Për të marrë më shumë fibra në dietën tuaj, përpiquni të përfshini më shumë drithëra, thjerrëza, perime dhe fruta në vaktet tuaja të përditshme.

Përfshini yndyrna të shëndetshme në dietën tuaj

Rreziku juaj për sëmundje të zemrës mund të rritet që nga mosha 45 deri në 55 vjeç, kjo është pikërisht arsyeja pse diçka në të cilën duhet të përqendroheni në të 50-at është të siguroheni që të keni një zemër të shëndetshme. Një mënyrë e rëndësishme për ta bërë këtë është të përfshini yndyrna të shëndetshme si acidet yndyrore omega-3 në dietën tuaj të përditshme.

Narrja e suplementeve omega-3 mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të sëmundjeve koronare të zemrës dhe një raport tjetër thotë se acidet yndyrore omega-3, të tilla si ato që gjenden në peshk, arra, avokado dhe disa vajra bimore – mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të vdekjes nga sëmundjet koronare të zemrës si dhe të zvogëlojë rrezikun e presionit të lartë të gjakut.

Nëse mundeni, provoni të shtoni më shumë ushqime omega-3 në dietën tuaj, si peshku, avokado ose arrat./abcnews.al

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!