Të shtrenjtë apo të lirë? Shkencëtarët shpjegojnë se çfarë tregon vlera e një dhurate për marrëdhënien tuaj

schedule22:22 - 26 Janar, 2023

schedule 22:22 - 26 Janar, 2023

Nëse dashuria është e vërtetë, partneri juaj nuk mendon shumë rreth shumës që shpenzon për t’ju bërë të lumtur. Edhe pse dashuria nuk mund të blihet, ajo sërish ka një çmim, dhe me një shumë të lartë.

Kur njerëzit e duan dikë, ata janë të gatshëm të shpenzojnë më shumë para për një dhuratë për personin që duan dhe nuk do të kërkojnë opsione më të lira. Kur duan të tregojnë se sa shumë do të thotë dikush për ta, ata duan të bëjnë të ditur se nuk është e drejtë të blejnë diçka të mirë.

Shkencëtarët amerikanë dolën në këtë përfundim.

Zakonet e blerjeve të njerëzve ndryshojnë kur shkojnë në pazar nga nevoja për t’i bërë një dhuratë dikujt që duan, sepse ndihen keq nëse duan të kursejnë në atë moment, thotë Peter McGraw, drejtuesi i hulumtimit.

“Masat e kursimit harrohen kur mendojnë për një blerje sentimentale, sepse duam të shmangim një situatë në të cilën duhet të peshojmë sa para është në rregull të shpenzojmë për një lidhje dashurie”, përfundoi ai.

Këtë e vërteton një eksperiment që ai kreu në një panair dasmash, kur 245 persona zgjodhën mes dy unazave të fejesës, njëra prej ari 24 karatësh dhe tjetra prej ari 15 karatësh. Nëntëdhjetë përqind e njerëzve zgjodhën unazën më të shtrenjtë, 24 karatësh.

Një gjë e ngjashme ndodhi kur zgjidhnin dhuratat e ditëlindjes, të anketuarit donin të shpenzonin për një dhuratë për dikë që mezi e njohin dhe shumë më pak sesa për dikë të afërt.

Përfundimi i këtij hulumtimi, i pari në këtë temë, vërtetoi se njerëzit shpenzojnë më shumë kur bëhet fjalë për të dhuruar diçka.