Studimi: Si të ndihmojnë 30 minuta ngjitje shkallësh në javë

schedule14:54 - 20 Tetor, 2020

schedule 14:54 - 20 Tetor, 2020

Ushtrimi, në çdo formë, është thelbësor për një trup të shëndetshëm. Sidoqoftë, përveç palestrës, ju mund të ushtroni duke bërë gjëra më të thjeshta, të tilla si ecja apo edhe ngritja dhe zbritja e shkallëve.

Por si mundet një shkallë të ndihmojë një organizatë? Sipas studiuesve, vetëm 30 minuta përdorim shkallesh në javë sigurojnë të njëjtat përfitime kardiovaskulare si çiklizmi me kohëzgjatje të ngjashme.

Në studim, studiuesit kërkuan 31 gra të shëndetshme ulur për të ushtruar për 10 minuta në ditë, 3 herë në javë, për një total prej 6 javësh. Në fazën e parë të provës, disa prej grave u desh të ngjisnin një shkallë me një ritëm të shpejtë në një “set” prej 20 sekondash. Në fazën e dytë të provës, grave iu desh të ngjiteshin dhe zbresin një shkallë në një “set” prej 60 sekondash. Rezultatet e tyre u krahasuan me ato të grave të tjera, të cilat ndiqnin programe të ngjashme ushtrimesh në biçikletë në vend të shkallëve. Programet përfshinin ngrohjen, relaksimin dhe një periudhë shërimi.

Siç shpjegojnë ekspertët, përdorimi i shkallëve është praktikisht një lloj trajnimi me interval sprint (SIT), i cili karakterizohet nga “shpërthime” të shkurtra dhe të përhershme të ushtrimeve intensive. l.k/abcnews.al