Si t’i menaxhoni më mirë financat në muajin prill

schedule14:34 - 2 Prill, 2023

schedule 14:34 - 2 Prill, 2023

Nëse muaji i kaluar ju ka zhgënjyer financiarisht, ka një mënyrë për të menaxhuar më mirë paratë tuaja këtë muaj. Prilli sapo ka ardhur dhe meqenëse festat e Pashkëve po vijnë, është mirë të përvetësoni strategjitë e mëposhtme që do t’ju shpëtojnë xhepin.

Pjesa financiare ka nevojë për disiplinë, strategji dhe menaxhim të mirë, sipas ekspertëve, ndaj hidhini një sy më poshtë dhe mendoni se çfarë mund të zbatoni duke filluar nga sot:

Më mirë të paguani me para në dorë

Të gjithë e dimë se karta është po aq e përshtatshme si çdo gjë tjetër, nuk keni nevojë të shpenzoni para dhe me një rrëshqitje ju jeni gati të shkoni. Megjithatë, është fakt që me paratë e gatshme keni kontroll më të mirë dhe një imazh se sa para shpenzoni. Me blerjet online, mund të largoheni lehtësisht dhe të mos keni një pasqyrë të qartë të shumës që keni humbur.

Ndiqni rreptësisht orarin tuaj

Nuk po themi që të keni një axhendë në dorë, megjithatë të keni një plan është veçanërisht e rëndësishme për t’ju ndihmuar të llogaritni shpenzimet tuaja dhe të mos jeni jashtë buxhetit. Planifikoni dhe mos bëni blerje të pamatur sepse në gjysmë të muajit do të shikoni me tmerr faturën dhe shumën që ajo thotë.

Mos shpenzoni më shumë se sa merrni

Është një rregull i artë të shpenzosh më pak para se sa merr. Vendosni kufijtë tuaj dhe çdo muaj keni një shumë specifike që do të shpenzoni, por pa i tejkaluar të ardhurat tuaja. Nëse keni sukses, atëherë mund të bëni sa më poshtë dhe të mirën për ju.

Përqendrohuni te kursimi

Si vazhdimësi e radhës, kursimi është ajo që ju ndihmon në “blerjet” më të mëdha. Në vend që të shpenzoni rregullisht shuma të mëdha, mbajini ato mënjanë për diçka që vërtet dëshironi ose keni nevojë. Rregulli, mbi të cilin mund të mbështeteni patjetër, sipas ekonomistëve, njihet si ” 50-30-20 ” dhe me të vërtetë premton t’ju ndihmojë të menaxhoni buxhetin tuaj ndryshe, duke kursyer para.

Siç thotë rregulli, 50% e të ardhurave tuaja duhet të ndahen për shpenzimet bazë, si strehimi, ushqimi, pagesa e faturave. 30% në nevojat që lidhen me stilin tuaj të jetesës, si veshje, argëtim, ndërsa 20%, duhet të lihet mënjanë. Në thelb, rregulli vjen për të përmbysur teoritë tuaja të deritanishme në lidhje me menaxhimin e parave tuaja./abcnews.al