Si të përdorni rrobat e vjetra në mënyrë që ato të mos përfundojnë në kosh

schedule14:27 - 9 Gusht, 2021

schedule 14:27 - 9 Gusht, 2021

Ne të gjithë i kemi hedhur rrobat në një moment të jetës sonë. Përveç heqjes një herë në vit për të vendosur se cilat rroba të vishni dhe cilat jo, ka raste kur do të hidhni një rrobë sepse ishte e grisur, sepse doli jashtë mode, sepse u mërzitët për një mijë e dy arsye të tjera.

Sidoqoftë, para se të bëni lëvizjen për të vendosur rrobat tuaja (tani të panevojshme për ju) në qesen e plehrave, mendoni përsëri. Edhe para së gjithash, mendoni për mjedisin dhe efektet e tij. Gjëja më e mundshme që do të ndodhë me rrobat tuaja të hedhura është që ato të përfundojnë të varrosura në tokë së bashku me pjesën tjetër të mbeturinave, duke vënë një gur shtesë në ndotjen e tokës dhe rrjedhimisht mjedisit. Kjo ndodh sepse pëlhurat sintetike qëndrojnë në tokë për shumë vite, së bashku me plastikën, duke shpërndarë substanca toksike në të.

Statistikat flasin vetë

Duke folur statistikisht, çdo vit rreth 10 milion ton tekstile në Amerikë dhe Europë përfundojnë në deponi. Mesatarisht, çdo qytetar evropian heq qafe rreth 15 kilogramë veshje në vit, ndërsa 85% e rrobave të prodhuara përfundojnë në deponi, deponi ose digjen. Është gjithashtu mirë të dini se vetëm një pjesë e vogël ripërdoret, ose për qëllime bamirësie ose sepse bëhet përsëri një produkt i tregtueshëm.

Çfarë mund të bëni për të mos u bërë pjesë e problemit?

Burimi kryesor i problemeve të mësipërme është logjika e modës së shpejtë, e cila për fat të keq lë një gjurmë të madhe mjedisore. Një sistem i prodhimit të rrobave që ne nuk mund ta parandalojmë në mënyrë të arsyeshme individualisht.

Sidoqoftë, duke ndjekur parime të caktuara individuale, ne mund të zvogëlojmë ashpërsinë e problemit. Para së gjithash, nëse nuk e dini, zbuloni se pothuajse 100% e rrobave, por edhe liri që keni në shtëpi (çarçafë, peshqirë, perde, rroba banjo, etj.) Mund të riciklohen.

Ripërdorim dhe dhurim

Rrobat që janë të padobishme për ju, janë padyshim një domosdoshmëri për dikë tjetër. Pra, në vend që të përfundoni në një kovë, dhurojeni atë njerëzve që njihni se kanë nevojë, bamirësive, OJQ -ve, institucioneve, spitaleve, agjencive lokale në zonën tuaj dhe kudo që e dini që ata janë të përfshirë në aktivitete të tilla. Kudo që të zgjidhni t’i jepni, sigurohuni që ato janë në gjendje të mirë.

Një zgjidhje tjetër është dhënia e tyre në dyqane që shesin rroba të përdorura. E dorës së dytë të mirënjohur, të cilën natyrisht mund ta mbështetni me blerjet tuaja. Ju mund të gjeni fjalë për fjalë thesare (shumë të lira).

Përpunimi

Zgjidhja tjetër? Përdorni ato si lecka pastrimi për shtëpinë. Edhe nëse jeni një shpirt më krijues, shikoni videot më poshtë dhe merrni ide se si mund të përdorni rrobat tuaja të vjetra. Për shembull, nga rrobat e vjetra mund të krijoni një krevat fëmijësh për kafshën tuaj. Me imagjinatë dhe art, atëherë gjithçka bëhet./abcnews.al