Duke qenë se është vendosur si Dita Botërore e Margaritës, 22 shkurti mund të shërbejë edhe si një kujtesë se, për të vazhduar ta shijojmë atë, duhet të mbrojmë përbërësin e saj kryesor, tekilën, por edhe pjalmuesin kryesor të saj, lakuriqin e natës, të cilët janë të rrezikuar nga kriza klimatike.
Kokteji, me përbërës kryesor tekilën ose margariten, konsiderohet si një nga më të njohurit dhe klasikët në botë.
Megjithatë, shkencëtarët paralajmërojnë se mungesa e ujit ose, në rastin më të mirë, pamjaftueshmëria e ujit të shkaktuar nga ndryshimet klimatike do të vazhdojë të përbëjë një kërcënim për prodhimin e ushqimit, verës dhe pijeve alkoolike.
Një studim i vitit 2019 tregoi se kriza klimatike, e kombinuar me aktivitete të tjera antropogjene, mund të pengojë kultivimin e agave, një përbërës kyç i tekilës dhe margarites.
Ndërsa agava është një bimë tolerante ndaj thatësirës që mund të rritet në nxehtësi pa ujë, cikli i saj jetësor është jashtëzakonisht i ndjeshëm ndaj luhatjeve të mëdha të motit të shkaktuara nga kriza klimatike siç është ajo që ka përjetuar së fundmi Kalifornia, nga thatësira ekstreme deri te përmbytjet vrastare shpjegon Omanjana Goswami, një shkencëtar i mjedisit.
“Agava është një bimë shkretëtirë, prandaj çdo gjendje moti që i ngjan asaj të shkretëtirës ndihmon rritjen e saj. Fatkeqësisht, megjithatë, ndikimet klimatike nuk janë lineare. Kjo nuk do të thotë se për shkak se është regjistruar një rritje e temperaturës, ajo do të mbetet konstante”, thotë ajo.
Lakuriqët e natës janë nën kërcënim
Megjithatë, kriza klimatike kërcënon jo vetëm agaven, por edhe pjalmuesit e saj.
Bletët, fluturat dhe lakuriqët e natës pjalmojnë rreth 30% të ushqimit që përfundon në tryezën tonë. Ashtu si zogjtë, lakuriqët e natës, ndër të tjera, ndihmojnë në shpërndarjen e farave. Megjithatë, ndërsa temperatura globale rritet, moti po bëhet më ekstrem duke prekur këta pjalmues të rëndësishëm, veçanërisht një specie lakuriq nate që gjendet në Meksikë që është çelësi për prodhimin e tekilës.
“Pa lakuriqët e natës, nuk keni tekila, sepse ato janë të vetmet që polenizojnë bimën e agave nga e cila prodhohet tekila”, shpjegon eksperti i jetës së egër Ron Magill.
Ka qindra lloje të agave, megjithatë, me ligj, tekila distilohet ekskluzivisht nga agave blu (Weber Azul) kryesisht në Provincën Tequila të Meksikës dhe në disa rajone të tjera specifike. Pijet e bëra nga agave në vende të tjera, si në Kaliforni, mund të quhen degë të agave. /abcnews.al