Hulumtimi specifik zgjati gjashtë muaj dhe arriti në përfundimin se konsumimi i 15 gram mjaltë çdo ditë ka një efekt të dobishëm në përqendrimin e glukozës dhe insulinës në trup në krahasim me substancat e tjera ëmbëlsuese.
Ashtu siç ka theksuar Evangelia Charmandari, Profesoresh e Asociuar e Pediatrisë dhe Endokrinologjisë Adoleshente: “Gjetjet e këtij studimi gjashtëmujor treguan se konsumimi i përditshëm i mjaltit mund të vonojë ose parandalojë zhvillimin e rezistencës ndaj insulinës, tolerancën e dëmtuar të glukozës dhe zhvillimin e diabetit të tipit 2 tek vajzat obeze”.
Mjalti, edhe pse një ushqim i karakterizuar nga shija e tij e ëmbël, është i përbërë nga sheqerna me karakteristika krejtësisht të ndryshme nga ato që gjenden në sheqer. Në mënyrë të veçantë, fruktoza e mjaltit përthithet në gjak përmes një procesi përthithjeje aktive. Me fjalë të tjera, transportuesit e vendosur në sipërfaqen e qelizave të vileve të traktit intestinal kapin molekulat e fruktozës dhe i transportojnë ato në qeliza në mënyrë që shpejtësia e përthithjes së fruktozës të bëhet më e ngadaltë dhe të mos shkaktojë hipersekretim të insulinës.
Përkundrazi, thithja e sheqerit nga trupi i njeriut bëhet përmes osmozës pas tretjes. Kjo do të thotë që glukoza hyn në gjak shpejt dhe në përqendrim të lartë, duke bërë që pankreasi të prodhojë menjëherë insulinë.
Përfundimi për dikë që dëshiron të humbasë peshë, por nuk mund të heqë dorë nga sheqeri është se është një mijë herë më mirë ta zëvendësojë atë me mjaltë. Ndryshe nga sheqeri, është e sigurt që do të ndihmojë trupin e tij të humbasë peshë më lehtë./abcnews.al