Shtëpitë e së ardhmes? Ndërtohen banesat të printuara 3D në Itali

schedule17:46 - 3 Dhjetor, 2021

schedule 17:46 - 3 Dhjetor, 2021

Duken si qytetërimet e lashta por në fakt bëhet fjalë për shtëpitë e para të eko-qëndrueshme në botë, të printuara 3D në Itali. Kjo ide është paraqitur nga arkitekti Mario Cucinella, i cili shpreson se teknologjia më e fundit e ndërtimit mund të ndihmojë njerëzit e pastrehë dhe ata që janë përballur me fatkeqësi natyrore.

Të quajtura TECLA, janë një kombinim i teknologjisë dhe argjilës. “Ne na pëlqen të mendojmë se TECLA është fillimi i një historie të re. Do të ishte vërtet e jashtëzakonshme të formësoje të ardhmen duke e transformuar këtë material të lashtë me teknologjitë që kemi sot në dispozicion.” tha ai.

E ardhmja? Këto janë shtëpitë e para të eko-qëndrueshme në botë – të printuara 3D në Itali duke përdorur tokë me burim lokal. Në foto janë printerët 3D në veprim ndërsa ndërtojnë eko-shtëpitë, shtresa pas shtrese

Grupi i parë i shtëpive janë ndërtuar në Massa Lombarda, afër Ravenës në Itali, duke përdorur printera të shumtë 3D që funksionojnë njëkohësisht. Ata mund të krijohen në vetëm 200 orë printim. Prototipi, i cili kishte një sipërfaqe prej 645 këmbë katrore, u ndërtua në shtresa pa pasur nevojë për skela.

Grupi i parë i shtëpive me kube janë ndërtuar në Massa Lombarda, afër Ravenës në Itali, duke përdorur printera të shumtë 3D që funksionojnë njëkohësisht.

Brenda ka hapësirë ​​për dhomën e ndenjes, banjën dhe dhomën e gjumit, ndërsa ka edhe orendi të pajisura si tavolina dhe karrige që janë krijuar gjithashtu duke përdorur një printer 3D.

Prototipi (në foto), i cili kishte një sipërfaqe prej 645 këmbë katrore, u ndërtua në shtresa pa pasur nevojë për skela

Brenda ka hapësirë ​​për dhomën e ndenjes, banjën dhe dhomën e gjumit, ndërsa ka edhe orendi të pajisura si tavolina dhe karrige që janë krijuar gjithashtu duke përdorur një printer 3D.

Ai përbëhet nga dy struktura të rrumbullakëta bulboze të bashkuara së bashku. Asnjë kosto nuk është zbuluar ende nga Cucinella

/abcnews.al