Shkencëtari që mashtroi gjermanët me një kurë kundër tifos

schedule11:12 - 13 Dhjetor, 2022

schedule 11:12 - 13 Dhjetor, 2022

History of Yesterday

Në 1943, në kampin e përqendrimit Buchenwald, mjekët po përpiqeshin të gjenin një zgjidhje kundër tifos. Ludwik Fleck, një mjek hebre polak, ndihmoi në gjetjen e kurës, por ushtarët gjermanë nuk u vaksinuan kurrë.

Në fund të vitit 1942, ushtarët gjermanë vdiqën nga tifoja (një sëmundje infektive e transmetuar te njerëzit nga morrat) ndërsa luftonin në Frontin Lindor. Sëmundja kishte shkaktuar aq shumë viktima, saqë nazistët kishin më shumë frikë nga ajo sesa nga ushtritë rivale.

Për nazistët, tifoja ishte një sëmundje shkatërruese dhe mjekët në SS (Schutzstaffel) po përpiqeshin dëshpërimisht të gjenin një mënyrë për ta zhdukur atë. Ludwik Fleck, një i burgosur hebre në Auschwitz, gjeti zgjidhjen për vaksinën e tifos.

Libri i Arthur Allen, “Laboratori fantastik i Dr. Weigl” përshkruan se si dy shkencëtarë të guximshëm luftuan kundër tifos dhe sabotuan nazistët. Ludwik gjithashtu arriti të mashtrojë, për 16 muaj, autoritetet gjermane për një vaksinë të rreme ushtarëve gjermanë.

Kampi i përqendrimit Buchenwald

Së pari, sëmundja nuk i shqetësoi nazistët për një kohë, në fakt, ata u siguruan që të përhapej midis hebrenjve sa në getot në Varshavë, Krakov ose Lviv. Domethënë, derisa ethet, dhimbjet, shpesh dhe vdekja e shkaktuar nga tifoja, filluan të preknin forcat gjermane të bllokuara në betejën me rusët.

Megjithatë, planet për një vaksinë nga Joachim Mrugowsky, kreu i Institutit të Higjienës në Berlin, u vonuan. Kur bombardimet britanike shkatërruan selinë e Mrugowsky në 1942, ai vendosi të prodhonte vaksinën në kampin e përqendrimit Buchenwald, duke menduar se do të ishte një zonë më e mbrojtur nga sulmet.

Plani dukej i thjeshtë: të burgosurit hebrenj në kamp do të punonin për të prodhuar atë vaksinë për të shpëtuar gjermanët në front.

Rudolf Weigl, një zoolog i njohur, i famshëm për krijimin e vaksinës së parë të tifos, filloi menjëherë të punësonte mijëra polakë në Lviv për të ndihmuar në prodhimin e një vaksine të bërë nga mikrobet që ishin zhvilluar në morrat e ushqyer nga njeriu, raporton abcnews.al.

Ideja e Weigl u miratua, por ideja për përdorimin e morrave në Buchenwald ishte e pamundur. Kjo do të nënkuptonte futjen e miliona morrave në një kamp përqendrimi dhe ata ishin të tmerruar nga kjo.

Një tjetër metodë e aprovuar e bërë nga vezët e pulës ishte gjithashtu një mision i pamundur në Buchenwald. Më 11 dhjetor 1942, Mrugowsky vendosi të prodhojë një lloj të tretë të vaksinës kundër tifos, të cilën Paul Giroud, një shkencëtar francez dhe të tjerë  zhvilluan në Institutin Pasteur.

Këtë herë, për vaksinën, mjekët duhej të përdornin bakteret e nxjerra nga mushkëritë e lepujve me imunitet të dobët. Krijimi i vaksinës ishte shumë më i vështirë nga sa kishin parashikuar mjekët. Nevojiteshin më shumë teste te lepujt për të gjetur një zgjidhje, raporton abcnews.al.

Mostrat e para të vaksinës ishin gati përpara Krishtlindjeve të vitit 1943. Ding-Schuler zgjodhi një grup të burgosurish për eksperimentin. Vaksina nuk ishte e mirë, por në vend që të vriste veten, Ding-Schuler falsifikoi rezultatet, raporton abcnews.al.

Kontributi i Ludwik Fleck

Për arsye që nuk ishin plotësisht të qarta, metodat e përdorura nga personat që ishin entuziastë për vaksinat nuk prodhuan një vaksinë të vërtetë. Grimcat e ujit që ata i kishin identifikuar si mikrobe nën mikroskop ishin, në fakt, qeliza të bardha në gjakun e lepujve.

Kur Fleck zbuloi gabimin dhe ua shpjegoi kolegëve të tij, të burgosurit e tjerë e bindën atë të mos i tregonte Ding-Schuler. Përfundimisht, me ndihmën e Fleck, ata ishin në gjendje të zhvillonin një vaksinë të vërtetë. Kogon, ish-asistenti i Ding-Schuler, më vonë shkroi se, nën drejtimin e Fleck, ekipi filloi të prodhonte dy lloje vaksinash.

Ndërsa ushtarët gjermanë u sëmurën dhe komandantët e tyre ishin të shqetësuar, të burgosurit dhanë dëshmi për vaksinën aktuale, e cila ishte dërguar në Berlin dhe në Institutin Pasteur për testim.

Nuk ishte e pazakontë që ushtarët të sëmureshin edhe pas vaksinimit, dhe sigurisht vaksinat nuk ishin gjithmonë 100% efektive. Askush nuk u dënua sepse diçka e tillë vazhdoi derisa amerikanët çliruan kampin Buchenwald në 1945.

/abcnews.al