SHBA, krijohet embrioni i parë njeri – dele

schedule16:11 - 19 Shkurt, 2018

schedule 16:11 - 19 Shkurt, 2018

Në Shtetet e Bashkuara, për herë të parë në histori është krijuar një embrion hibrid njeri-dele. Shkenctarët thonë se ky eksperiment do të ndihmojë në rritjen e organeve njerëzore tek kafshët.

Për herë të parë është krijuar në laborator një embrion hibrid njeri – dele, në të cilin një celulë në 10 mijë është humane. Njoftimi ka ardhur nga shkencëtarët e universitetit “Davis” të Kalifornisë. Rreth një vit më parë një grup kërkuesish kishin realizuar embrionin e një njeriu dhe një derri, ku celulat humane ishin 1 në 100 mijë. Hibridi, shpjegojnë kërkuesit, është një hap drejt mundësisë për të rritur organe njerëzore tek kafshët.

Hibridi është përfituar duke futur qelizat burimore të riprogramuara në embrionin e deleve, të cilat më pas u lanë të rriteshin për 28 ditë, maksimumi për të cilin eksperimenti kishte marrë autorizimin, nga të cilat 21 në mitrën e një kafshe. Në këtë periudhë qelizat njerëzore janë riprodhuar, shpjegon Pablo Ross, një nga autorët e eksperimentit, edhe pse për të arritur tek mundësia e përfitimit të një organi të plotë duhet një një raport prej një deri në 100.

Në të njëjtin prezantim, shkencëtarët kanë shpjeguar se kanë arritur të zhvillojnë embrione të deles dhe derrit pa pankreas falë teknikës “copy paste”. Ky është një hap i mëtejshëm drejt rritjes së organeve humane tek kafshët. “Edhe pse duhet shumë punë, organet e prodhuara në këto kushte, një ditë mund të përbëjnë një mënyrë për të kënaqur kërkesën e lartë për organe, duke transplantuar, për shembull, një pankreas hibrid në një pacient”, thotë studiuesi Ross.

“Përdorimi i deleve ka shumë avantazhe krahasuar me derrin pasi mjaftojnë 4 embrionë dhe jo 15 për të filluar një shtatzani”, thotë ai, ndërsa rikujton se delja ka organe me dimensione të ngjashme me ato njerëzore./abcnews.al