Sa shpesh duhet të ndërrojmë çarçafët e foshnjave?

schedule22:42 - 9 Maj, 2021

schedule 22:42 - 9 Maj, 2021

Sipas pediatërve dhe alergologëve pediatër, higjiena e mirë në dhomën e gjumit nuk është vetëm çështje pastërtie.

Çdo ditë, trupi ynë prodhon djersë që përfundojnë në çarçafë ndërsa në kombinim me nxehtësinë e çarçafit dhe batanijes, krijohet mjedisi ideal për marimangat. Marimangat me jashtëqitjet që lënë në çarçafë shkaktojnë alergji dhe astmë. Edhe ekzemat kur bien në kontakt me lëkurën.

Sa më sipër nuk vlen vetëm për të rriturit, por edhe për foshnjat. Sipas pediatërve, foshnjat shpesh kanë pështymë ose gllënjka qumështi në fletë dhe nëse nuk ndryshohen, mund të irritojë një fëmijë të ndjeshëm.

Çarçafët për fëmijë dhe të rritur duhet të ndërrohen një herë në javë dhe të lahen në 60 gradë, pavarësisht nëse ekziston apo jo një predispozitë alergjike. Sidoqoftë, ata që kanë alergji, duhet t’i ndryshojnë ato të paktën dy herë në javë. Gjithashtu, në intervale të rregullta, prindërit duhet ta ekspozojnë foshnjën në dyshek për disa orë, ndërsa dy herë në muaj, batanijet e foshnjës duhet të lahen./abcnews.al