Shitjet e ushqimeve të ngrira janë rritur ndjeshëm në dy vitet e fundit, pasi pandemia ka detyruar shumë njerëz të qëndrojnë në shtëpi dhe të blejnë ushqime me afat më të gjatë nga supermarketi. Si rezultat, ushqimet e ngrira janë bërë një element edhe më kryesor i tryezës.
Forbes raporton se shitjet e ushqimeve të ngrira në SHBA u rritën me 21% – në 65.1 miliardë dollarë – midis qershorit 2020 dhe qershorit 2021 dhe shitjet në internet të ushqimeve të ngrira u rritën me 75% në 2020. Por sa e sigurt është të konsumoni ushqime të ngrira që tashmë kanë skaduar?
Sa e sigurt është të hash ushqime të ngrira të skaduara
Produktet që blini nga seksioni i ushqimeve të ngrira të supermarketit “janë të sigurta për t’u konsumuar pafundësisht”. Arsyeja që ushqimet e ngrira kanë një datë skadence është sepse shijet e tyre origjinale fillojnë të zbehen me kalimin e kohës.
“Bakteret që shkaktojnë helmim nga ushqimi nuk rriten në frigorifer, kështu që pa marrë parasysh sa kohë është ngrirë një ushqim, ai është i sigurt për t’u ngrënë”, tha USDA në një postim në blog. “Ushqimi që ka qenë në frigorifer për muaj të tërë mund të ketë ose jo shije kaq të mirë, por do të jetë i sigurt për t’u ngrënë.”
Këshilla për konsumimin e ushqimeve të ngrira
Për më tepër, ‘Real Simple’ thekson se duhet të zbrazni ushqimet e ngrira që përmbajnë shumë porcione, të tilla si një qese me bizele të ngrira, në vend që ta prekni ushqimin drejtpërdrejt me duar për të shmangur çdo ndotje. Ndërsa bakteret nuk rriten në frigorifer, ato mund të mbijetojnë dhe të ndotin ushqimin që shkrini përpara se të gatuani .
Nëse blini ushqim që më pas e ngrini, duhet ta konsumoni patjetër në një kohë të caktuar pas ngrirjes, në varësi të llojit . Për shembull, nëse ngrini kosin, ai duhet të konsumohet brenda 2 muajve nga dita kur e keni ngrirë, gjë që vlen edhe për ftohjet ose salsiçet, ndërsa gjalpi, nga ana tjetër, mund të konsumohet brenda gjashtë muajve./abcnews.al