Me ndryshimin e stinës dhe ardhjen e muajve të verës, frutat tona të preferuara të shijshme, të freskëta dhe të shijshme hyjnë në frigoriferët tanë. Një prej tyre është padyshim qershia, e cila jo vetëm që është e lehtë për t’u shijuar dhe një nga frutat më të shijshme, por ka shumë lëndë ushqyese dhe vlera të larta ushqyese, duke e bërë atë një ushqim që nuk duhet t’i mungojë padyshim sallatës së frutave këtë vit.
Por cilat janë saktësisht përfitimet e këtij fruti?
Është plot me antioksidantë si luteina dhe beta-karotina , të cilat kontribuojnë ndjeshëm në shëndetin e syve, por edhe në trajtimin e substancave të dëmshme që shkaktojnë plakje, kancer dhe inflamacion.
Ai përmirëson funksionimin e duhur të zemrës, pasi është një burim i rëndësishëm i kaliumit, i cili rregullon ritmin e zemrës dhe presionin e gjakut, funksionimin e duhur të veshkave dhe zvogëlon rrezikun e goditjes në tru.
Ndihmon në uljen e kolesterolit falë niveleve të larta të fitosteroleve, të cilat reduktojnë nivelet e kolesterolit të keq (LDL), duke ulur kështu rrezikun e kancerit dhe duke rritur sistemin imunitar.
Është plot me multivitamina, pasi ka nivele të larta të vitaminës C, beta karoten dhe vitamina A, B6 dhe K.
Ai siguron një përqindje të madhe të fibrave bimore që janë të nevojshme për nevojat ditore të trupit të njeriut, pasi vetëm dhjetë qershi ofrojnë 1.4 gram fibra vegjetale.
Është vakti ideal për një dietë të ekuilibruar për të kombinuar kënaqësinë e shijshme me kalori minimale, pasi një qershi ka vetëm katër kalori.
Ndihmon trupin të flejë mirë, falë sasive të mëdha të melatoninës.
Falë borit që përmban, ai promovon shëndetin e mirë të kockave./abcnews.al