Pse nuk duhet t’i qëroni frutat dhe perimet

schedule13:37 - 15 Nëntor, 2021

schedule 13:37 - 15 Nëntor, 2021

Kur ktheheni në shtëpi pas një dite të gjatë në punë dhe jeni të uritur, gjëja e fundit që dëshironi të bëni është të uleni dhe të zhvisheni përpara se të gatuani. Për shembull, nëse jeni gati të hani disa patate, ka kuptim të mërziteni duke i qëruar para gatimit. Itrofi juaj ka një lajm të mirë: nuk keni pse ta bëni.

“Ju nuk keni pse të kaloni telashet e qërimit të frutave dhe perimeve,” tha Carolyn Brown, një nutricioniste dhe kolumniste për blogun Foodtrainers me bazë në Nju Jork. Në fakt, është shumë më e shëndetshme t’i hash ato duke i mbajtur lëkurat mbi to”.

Në fakt, sipas një studimi të publikuar në revistën Advances in Nutrition, kur lëkurat hiqen, një përqindje shumë e konsiderueshme e lëndëve ushqyese që luftojnë sëmundjet dhe e mbajnë trupin tuaj të shëndetshëm hiqen në të vërtetë. “Lëvoret përmbajnë substanca shumë të shëndetshme si antioksidantë, vitamina dhe fibra”, thotë Carolyn Brown.

“Për shembull, rreth 1/3 e lëndëve ushqyese në një mollë, si vitamina C, vitamina A dhe kaliumi, janë në lëkurë. E njëjta gjë vlen edhe për ushqimet e tjera. Lëkura e një patate përmban gjysmën e karbohidrateve që ju ndihmojnë të qëndroni të ngopur dhe një përqindje shumë të madhe kalciumi dhe hekuri. E njëjta gjë vlen edhe për të gjitha perimet me niseshte, ndërsa lëvozhga dhe lëvorja përmbajnë rreth gjysmën e përmbajtjes totale të fibrave të një fruti”, shton Brown.

Nëse përsëri në disa ushqime duket e pamundur të hahet lëkura e tyre, atëherë përndryshe përfitoni nga potenciali i tyre i dobishëm. Për shembull, mos lejoni që lëvozhgat e agrumeve të humbasin: ruajeni lëkurën e portokallit tuaj diku dhe përdorni atë për t’i dhënë shije shtesë pulës ose peshkut tuaj./abcnews.al

 

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!