Pse fëmijët duhet t’i thërrasin prindërit me emër?

schedule14:19 - 25 Maj, 2022

schedule 14:19 - 25 Maj, 2022

Një nga detyrat e çdo prindi është të mësojë fëmijën e tij të tregojë respekt kur përshëndet ose takohet me njerëz, duke përdorur “të lutem” dhe “faleminderit” si fjalë formale për t’iu drejtuar të moshuarve. Por a interpretohet kjo si një formalitet kur bëhet fjalë për adresimin e familjarëve?

Disa prindër preferojnë që fëmijët e tyre t’i quajnë “mami” dhe “babi”, dhe disa nuk e kanë problem t’i thërrasin me emër, përderisa ata tregojnë respekt me veprime. Ka disa arsye pse disa fëmijë i thërrasin prindërit me emër dhe këto janë disa prej tyre.

Fëmijët e sotëm kanë besime të ndryshme

Kohët e fundit ka pasur një hendek midis brezave kur bëhet fjalë për rregullin “Respektoni të moshuarit”.  Ende mund të shohim respekt për të moshuarit, por metodat nuk janë të njëjta. Fëmijët tani flasin lirshëm me të moshuarit, ndajnë pikëpamjet e tyre, bëjnë biseda, ndërkohë që kjo nuk ishte e zakonshme më parë.

Fëmijët duan një marrëdhënie të rastësishme, miqësore me prindërit e tyre

Disa fëmijë kanë vendosur t’i thërrasin prindërit me emër sepse duan një marrëdhënie më pak formale me ta. Duke qenë se mund t’i thërrasin me emër miqtë e tyre më të ngushtë, me të cilët mund të ndajnë gjithçka, ata besojnë se hapi i parë drejt krijimit të një marrëdhënieje “miqësore” me prindërit është thirrja në emër.

Kanë dëgjuar nga të tjerët t’ju thërrasin njësoj

Fëmija juaj mund t’ju thërrasë me emër në vend të “baba” ose “mami”, sepse e ka dëgjuar nga disa anëtarë të tjerë të familjes. Pra, shpeshherë thirrja e një burri ose gruaje me emër para fëmijëve mund t’i bëjë ata të bëjnë të njëjtën gjë. Fëmijët përpiqen të imitojnë të rriturit, gjë që i ndihmon ata të duken si idhujt e tyre, si prindërit e tyre.

Disa prindër e pëlqejnë

Disa prindër nuk e kanë problem që fëmija t’i thërrasë në emër. Ndoshta fëmija filloi t’i thërriste në emër për arsyet e përmendura, por ata nuk u përpoqën ta korrigjonin. /abcnews.al