Shpesh dëgjojmë në TV shumë yje të thonë se ata preferojnë t’i hanë sallatat e tyre të thjeshta pa asnjë salcë, në mënyrë që të kursejnë kalori dhe përfundimisht të humbin peshë. Edhe ndërsa shmangia e veshjes së sallatës Cezar në baza ditore është një ide objektivisht e mirë, një ‘vinegrette’ e thjeshtë është ndoshta ajo që ju nevojitet për shije të mrekullueshme dhe shëndet të mirë.
Në fakt, sipas një studimi të vogël të publikuar në The American Journal of Clinical Nutrition, konsumimi i 32 gramë vaj, pra 2 lugë gjelle, ndihmon në përthithjen e plotë të lëndëve ushqyese nga perimet nga trupi i njeriut. Duke konsumuar yndyrna “të mira” me sallatën e tyre, pjesëmarrësit në studim ishin në gjendje të absorbonin më mirë 8 lëndë ushqyese, duke përfshirë vitaminat E, K dhe A, të cilat kanë qenë të lidhura me parandalimin e kancerit dhe përmirësimin e shikimit. Në fakt, sa më shumë vaj të vendosni, aq më mirë. “Shtimi i dyfishtë i sasisë së salcës çon gjithashtu në dyfishimin e përthithjes së lëndëve ushqyese”, shpjegoi studiuesja kryesore Wendy White.
Pra, në vend që të keni frikë nga yndyrat dhe t’i shmangni ato, mbani mend se jo gjithçka është njësoj. Zgjidhni ato “të mira” dhe të shëndetshme dhe përfshijini ato në vaktet tuaja për t’u dhënë atyre më shumë shije dhe për të përmirësuar shëndetin tuaj./abcnews.al