Portokalli zvogëlon rrezikun e kancerit

schedule11:55 - 12 Dhjetor, 2019

schedule 11:55 - 12 Dhjetor, 2019

Portokajtë ofrojnë mbrojtje të shkëlqyeshme për shëndetin e syve, zorrëve dhe stomakut, por ata ndihmojnë edhe për largimin e toksinave nga trupi.

Ata përmbajnë sa më shumë 170 fitonutrientë të ndryshëm dhe më shumë se 60 flavonoide të ndryshme, shumë prej të cilave kanë veti antiinflamatore, antikancerogjene dhe antioksiduese.

Këto  parandalojnë formimin e mpiksjes së gjakut. Kombinimi i antioksiduesve dhe flavonoideve e bën portokallin një nga frutat më të rëndësishme.

Është plot me vitaminë C, e cila do të thotë një rrezik më pak ndaj  kancereve të ndryshme, ndihmon në luftimin e dëmtimit të radikalëve të lirë të ADN-së dhe është e shkëlqyeshme kundër virusit.

Portokalli përmban përbërësin e quajtur liminoid, i cili zvogëlon rrezikun e kancerit të gojës, lëkurës, mushkërive, gjinjve, stomakut dhe zorrës së trashë.

Gjithashtu, nën lëvoren e portokallit gjendet sinofrina, një përbërës që zvogëlon prodhimin e kolesterolit në mëlçi, ndërsa antioksiduesit gjithashtu ulin nivelin e kolesterolit të keq në gjak.

Flavonoidet dhe vitamina C mbrojnë shëndetin e të gjithë sistemit kardiovaskular dhe zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Studimet kanë treguar që flavonoidi hesperidin i portokallit ul ndjeshëm presionin e lartë të gjakut./abcnews.al

 

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!