Poli i Jugut ngrohet 3 herë më shpejt se pjesa tjetër e Tokës

schedule19:49 - 30 Qershor, 2020

schedule 19:49 - 30 Qershor, 2020

Poli i Jugut duket se është dhe vendi ku ngrohja e temperaturave ka ndodhur tri herë më shpejt se në pjesën tjetër të Tokës gjatë 30 viteve të fundit.

Mediat ndërkombëtare bëjnë me dije se sipas një studimi të fundit, rezulton se kjo ngrohje e shpejtë mund të ketë pasoja të mëdha për shkrirjen e pllakave të akullit në Antarktidë, jetën detare në rajon dhe ngritjen e niveleve globale të detit.

Studimi, i botuar në revistën “Nature Weather Change”, hedh dritë në rajonin më të largët në Tokë. Shkencëtarët prej vitesh e dinin se rajonet e jashtme të Antarktidës po ngrohen.

Por ata mendonin se Poli i Jugut, duke qenë i vendosur thellë brenda Antarktidës, ishte i izoluar nga rritja e temperaturave.

“Kjo do të thotë se ngrohja e temperaturave është globale dhe se po e bën rrugën e saj edhe në vendet më të largëta”, ka thënë autori kryesor i studimit Kyle Clem.

Në këtë studim, Clem dhe ekipi i tij analizuan të dhënat e stacionit të motit në Polin e Jugut, si dhe modele klimatike për të ekzaminuar ngrohjen në brendësi të Antarktidës.

Ata zbuluan se midis 1989 dhe 2018, Poli i Jugut ishte ngrohur me rreth 1.8 gradë Celsius gjatë 30 viteve të fundit me një normë prej +0.6 ° C për dekadë, tre herë më shumë se mesatarja globale. Në analizën e tyre shkencarët kanë theksuar se shkaku kryesor i ngrohjes ishte rritja e temperaturave të sipërfaqes së detit.

Temperaturat më të nxehta janë regjistruar në pjesë të tjera të Antarktidës vitet e fundit dhe ngrohja ka pasoja të rënda globale, veçanërisht për miliona njerëz që jetojnë në brigjet e botës, të cilët janë të prekshëm nga rritja e nivelit të detit.

Ndërkohë në mars, shkencëtarët e klimës regjistruan valën e parë të nxehtësisë në një bazë kërkimore në Antarktidën Lindore dhe në shkurt, temperatura e nxehtë e regjistruar ndonjëherë në Antarktidë,18.3 gradë Celsius, u mat në stacionin kërkimor të Argjentinës./abcnews.al