Temperaturat e larta na prekin pothuajse çdo ditë në verë dhe një nga gjërat që duhet të kemi kujdes për t’u përballur me vapën është dieta jonë.
Ajo që hamë luan një rol vendimtar në mënyrën se si trupi ynë përballon nxehtësinë, kështu që ne duhet të ndjekim këshilla specifike.
Këtu janë dy gjëra që duhet pasur parasysh:
- Kripë
Kripa është një përbërës që rekomandohet shpesh gjatë verës. Ajo gjendet natyrshëm në ushqime të tilla si perimet dhe mishi, por edhe në ushqimet standarde siç janë ushqimet e konservuara dhe ushqimet e ftohta. Kripa përmban natrium (një elektrolit thelbësor), i cili rrit ndjeshëm osmozën në gjakun tonë dhe kështu aktivizon mekanizmin e etjes. Konsumimi i tij gjatë periudhave të nxehta ndihmon në parandalimin e dehidratimit. Sigurisht, njerëzit me presion të lartë të gjakut ose pacientët me funksion të dëmtuar të veshkave duhet të jenë shumë të kujdesshëm.
- Akullore
Akullorja është shpesh një element i domosdoshëm i dietës së njerëzve gjatë verës, kryesisht për shkak të strukturës dhe shijes së tyre të ftohtë. Sidoqoftë, duhet të jemi të kujdesshëm se si ruhen në frigoriferë të veçantë, në mënyrë që të mos ketë përkeqësim (veçanërisht kur ekspozohen ndaj rrezeve të forta të diellit), si dhe sheqerin, yndyrën dhe kaloritë që na ofrojnë (rreth 180-350 kalori për 100 gram), në kombinim me pjesën tjetër të dietës sonë të përditshme, në mënyrë që të mos mbingarkoni trupin me kalori të panevojshme./abcnews.al