Janë perime modeste, por vlera e tyre ushqyese është e madhe dhe nuk duhet të neglizhohet.
Kungulli i njomë është një perime e keqkuptuar por shumë ushqyese. Një kungull i njomë (200 g) është “plot” me ujë, përmbajtje mbi 95% dhe ka kalori minimale, vetëm 34. Ai jep 6 g. karbohidrate, 2.5 g. proteina dhe 2 g. fibra. Siguron kalcium (32mg), magnez (36mg), fosfor (76mg) dhe mjaft kalium (522mg).
Përmbajtja e tij e kaliumit e bën atë një zgjedhje ideale për një dietë të lartë me kalium të rekomanduar për presionin e lartë të gjakut. Sa i përket përmbajtjes së tij të ulët të karbohidrateve, disa prej të cilave i përkasin kategorisë së sheqernave (5g) e bëjnë atë një zgjedhje ideale për diabetikët.
Është interesante që kungulli i njomë është i pasur me vitaminë C (35.8mg), një burim i antioksidantit β-karoten (20 mcg RAE) dhe vitamina të tjera të dobishme si luteina dhe zeaksantina (4250μg). Vini re se këto karotenoide, të tilla si luteina dhe zeaksantina, konsiderohen të jenë veçanërisht të dobishme për shëndetin e syve.
Kungull i njomë mbetet i panjohur përsa i përket studimeve mbi përfitimet shëndetësore të konsumimit të tij. Sidoqoftë, kjo nuk na pengon të përqëndrohemi në përfitimet e njohura tashmë shëndetësore të vitaminave dhe mineraleve që përmban, pa përfunduar në asnjë mënyrë prezantimin e vlerës ushqyese të kësaj perime verore të shquar që shijon pjatat tona./abcnews.al