Spinaqi është konsideruar si një superushqim në kulturën popullore. Ai është një burim i shkëlqyer i vitaminave dhe mineraleve që janë të dobishme për shëndetin. Spinaqi gjithashtu përmban sasi të vogla të zinkut, folatit, vitaminës A, vitaminës K karotinë, luteinë dhe zeaksantinë – lëndë ushqyese thelbësore që i duhen trupit për të funksionuar në mënyrë të shëndetshme.
Spinaqi mund të mbështesë shëndetin e trurit
Konsumimi i spinaqit është i dobishëm për shëndetin e trurit pasi është i pasur me antioksidantë si vitamina A, luteina dhe karotina. Ekspertët shpjegojnë se efektet antioksiduese mund të vonojnë dëmtimin e trurit në lidhje me plakjen. Ka gjithashtu prova se spinaqi zvogëlon depresionin dhe dëmtimet strukturore dhe funksionale të trurit.
Spinaqi mund të ulë presionin e gjakut
Spinaqi është një burim i pasur i nitrateve, të cilat janë natyrshëm përbërës kimikë që mund të përmirësojnë rrjedhën e gjakut dhe të ulin presionin e gjakut. Një studim i kryer në vitin 2015 tregoi se pasi pjesëmarrësit konsumuan spinaq, u vu re një ulje e presionit të gjakut dhe ngurtësisë arteriale.
Spinaqi mund të përmirësojë shëndetin e syve
Konsumimi i ushqimeve që përmbajnë përqendrime të larta të luteinës dhe zeaksantinës mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve kronike të syve. Një studim zbuloi se njerëzit që konsumuan një përmbajtje të lartë të luteinës dhe zeaksantinës nga një përzierje e frutave dhe perimeve në dietat e tyre kishin më pak të ngjarë të zhvillonin katarakte bërthamore.
Spinaqi mund të zvogëlojë rrezikun e anemisë
Spinaqi përmban përqendrime të larta hekuri, i cili jo vetëm që mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të anemisë, por gjithashtu ndihmon në menaxhimin e saj. Fëmijët, gratë shtatzëna kanë rrezik të lartë të zhvillimit të anemisë me mungesë hekuri, kështu që një dietë e pasur me hekur rekomandohet shpesh për njerëzit që hyjnë në këtë kategori. /abcnews.al