Panettone është një nga ëmbëlsirat më të famshme të Krishtlindjeve, rrënjët e së cilës janë në veri të Italisë, por në dekadat e fundit është zhvendosur në çdo cep të Europës.
Panetoni i ëmbël është diçka midis një torte dhe një simite me gëzof, të aromatizuar me portokall dhe limon, në versionin e tij tradicional.
Sot, në prag të festave, po bëjmë së bashku hap pas hapi… versionin më të mirës panettones.
Përbërësit:
- 300 gr. miell
- 2,5 lugë ujë
- 2 vezë të plota
- 2 te verdha veze
- 1 kub maja
- ½ lugë çaji kripë
- 50 gr. sheqer pluhur
- lëkura e limonit
- 100 gr. e përzierjes së kubit me xham portokalli
- 40 ml rum
Përgatitja:
Përziejmë miellin me kripën, ndërsa në të njëjtën kohë fërkojmë majanë dhe e tretim në ujë duke e shtuar te mielli bashkë me sheqerin dhe vezët e rrahura të plota.
Përziejini të gjithë përbërësit së bashku dhe lëreni brumin të vijë për rreth 45 minuta në temperaturën e dhomës, brenda një qese plastike.
Shtoni të verdhat e vezëve, pijet alkoolike dhe kubikët dhe më pas gjalpin.
E qesim brumin derisa te behet me push dhe e vendosim ne nje tepsi. Mbulojeni tavën me një leckë të lagur dhe lëreni derisa të trefishohet në vëllim.
Formojmë dhe shtypim brumin me grushte, e mbulojmë sërish dhe e lëmë edhe një orë.
E bëjmë brumin në një top dhe e vendosim në një pireks dhe e pjekim në furrë të parangrohur. Kur brumi të marrë ngjyrë e lyejmë me gjalpë dhe e pjekim për gjysmë ore.
Nxirreni panetonin nga furra, lëreni për 5 minuta dhe… shkurtoni dëshirat!/abcnews.al