Nëse keni një mënyrë jetese aktive, ose thjesht dëshironi të shmangni dëmtimet e panevojshme dhe sëmundjet e mundshme, atëherë është e rëndësishme t’i mbani kockat tuaja të shëndetshme dhe të forta.
Megjithatë, mbajtja e kockave të forta mund të bëhet më e vështirë ndërsa plakemi.
Çfarë ndodh me kockat kur rritemi
Normalisht, ne nuk mund të ndjejmë se çfarë po ndodh brenda kockave tona, shpjegon Dr. Deborah Sellmeyer, drejtoreshë e Qendrës Metabolike të Kockave Johns Hopkins. Megjithatë, gjatë gjithë jetës sonë, një grup qelizash të specializuara rinovojnë vazhdimisht kolagjenin (një lloj proteine) dhe minerale, si kalciumi, që i mbajnë kockat të forta. Kockat e vjetra shkatërrohen dhe zëvendësohen çdo ditë me të reja.
- Në moshën rreth 25 vjeç, kjo procedurë shton më shumë kockë të re sesa heq, kështu që densiteti i kockave rritet.
- Nga mosha rreth 25 deri në moshën 50 vjeç, densiteti i kockave ka tendencë të mbetet konstant me sasi të barabarta të formimit të kockave dhe zbërthimit të kockave.
- Pas moshës 50 vjeçare, humbja e masës kockore tejkalon formimin e një të reje dhe humbja kockore përshpejtohet.
Ushqimi më i mirë për kocka më të forta
Për fat të mirë, ju mund ta ngadalësoni këtë shkallë të humbjes së kockave nëse merrni disa masa paraprake. Kjo përfshin ngrënien e ushqimeve që mund t’i mbajnë kockat tuaja më të forta.
Zgjedhja më e mirë për këtë qëllim janë kumbullat, sipas dietologes Lauren Harris-Pincus, themeluese e NutritionStarringYOU dhe autore e një libri gatimi për prediabetin.
“Një nga këshillat e mia të preferuara për shëndetin e kockave është të shijoni kumbullat e thata çdo ditë. Kumbullat janë një burim i kaliumit, magnezit, vitaminës K dhe polifenoleve që janë treguar se mbështesin shëndetin e kockave duke rritur densitetin e kockave dhe duke reduktuar humbjen e kockave ”, tha Lauren Harris-Pincus.
Në të njëjtën kohë, kumbullat njihen gjithashtu se ndihmojnë në lëvizjen e mirë të zorrëve falë fibrave dhe përmbajtjes së tyre natyrale të sorbitolit. Prandaj, nëse kumbullat nuk ishin pjesë e dietës suaj normale, atëherë “filloni ngadalë dhe kaloni në porcionin e plotë të ditës”.