Nuk është faji i vetëm duhani! Katër shkaqet kryesore që i zverdhën thonjtë tuaj

schedule20:48 - 13 Dhjetor, 2021

schedule 20:48 - 13 Dhjetor, 2021

Pasi të keni larë thonjtë tuaj dhe keni gjetur se në vend që të kenë ngjyrën e tyre të zakonshme të shëndetshme, ata duken të zverdhur.

Përdorimi i vazhdueshëm i llakut është një arsye për të zverdhur thonjtë tuaj, por nuk është e vetmja.

Këtu janë 4 shkaqet që mund të lidhen me zverdhjen e thonjve dhe çfarë mund të bëni:

Përdorni llaqe të errëta

Ndryshe nga besimi popullor se thonjtë e shëndetshëm duhet të jenë të fortë, ata në fakt janë sipërfaqe poroze. Pra, nëse i lyeni shpesh dhe veçanërisht nëse përdorni llaqe të errëta, ato thithin kimikate që shkaktojnë oksidim dhe ndryshojnë ngjyrën e tyre. Për fat të mirë, dëmi nuk është i përhershëm. Për të shmangur këtë rrezik, përdorni gjithmonë një bazë përpara se të aplikoni llakun. Është gjithashtu e rëndësishme t’i pushoni ato, duke i lënë të palyera për të paktën një javë në intervale të rregullta.

Kërpudhat

Nëse shkoni në palestër, duhet të jeni shumë të kujdesshëm, pasi mungojnë kërpudhat dhe bakteret që mund të infektojnë gishtat e këmbëve dhe gishtat e dorës. Kërpudhat shkaktojnë zverdhje të thonjve dhe gradualisht mund të bëhen shumë të brishtë. Nëse dyshoni se keni “mbërthyer” kërpudha nga palestra, diskutojeni me dermatologun tuaj, i cili do t’ju rekomandojë trajtimin e duhur, në varësi të shkakut dhe shkallës së zbardhjes.

Mungesa e vitaminës

Shumë njerëz me sëmundje kronike të mushkërive dhe sëmundje të mëlçisë kanë thonjtë e verdhë. E njëjta gjë vlen edhe për duhanpirësit afatgjatë, por për një arsye tjetër (tymi i cigares bie në kontakt me gishtat). Çngjyrosja e thonjve mund të shkaktojë gjithashtu mangësi të vitaminave si B-12 dhe zinkut.

Trashëgimia

Sindroma e thonjve të verdhë është jashtëzakonisht e rrallë. Fillon në moshën e mesme dhe manifestohet me zverdhje të thonjve në duart dhe këmbët, ënjtje të këmbëve dhe vështirësi në frymëmarrje. Thonjtë bëhen më të trashë, rritja e tyre vonohet dhe gradualisht zbardhen. Ato gjithashtu mund të dalin nga lëkura.

Trajtimi i problemit themelor në mushkëri ose këmbë është i rëndësishëm, por nuk garanton që thonjtë të kthehen në gjendjen e mëparshme, pasi faktorët gjenetikë luajnë një rol./abcnews.al