Nuk do ta besoni: Ky është vendi me fëmijët më të lumtur në botë

schedule20:30 - 19 Dhjetor, 2021

schedule 20:30 - 19 Dhjetor, 2021

Të gjithë prindërit duan që fëmijët e tyre të jenë të lumtur dhe t’u ofrojnë atyre jetën më të mirë të mundshme. Ka shumë arsye që kontribuojnë në lumturinë e një fëmije, dashuria, për shembull, luan një rol shumë të rëndësishëm.

Është ky vend që, siç shprehet Anita Clear, autore e Udhëzuesit të Mbijetesës së Prindërve Punues, “respekton diversitetin dhe praktikon përfshirjen “.

Arsyeja për Holandën, sipas një studimi të UNICEF-it , me ekspertët që pretendojnë se ka arsye specifike pse ndodh kjo.

Rrjeti amerikan CNBC i referohet këtij raporti, i cili u publikua vitin e kaluar për të pohuar se fëmijët që jetonin në vendin me popullsi të dendur të Europës Perëndimore kishin ndjenjën më të lartë të mirëqenies.

Hulumtimi i UNICEF-it

UNICEF, i cili promovon dhe mbron të drejtat e fëmijëve në 191 vende, përpunoi të dhëna nga 41 vende me të ardhura të larta, duke renditur vendet sipas performancës së tyre në treguesit që matin mirëqenien mendore, shëndetin fizik dhe zhvillimin akademik të fëmijëve, si dhe dhe aftësitë sociale.

Holanda ishte në krye të rangut të bazuar në mbi tre kriteret e prosperitetit, e ndjekur nga Danimarka dhe Norvegjia. Në vendet e fundit të renditjes ishin Kili, Bullgaria dhe SHBA.

Roli i faktorëve socio-ekonomikë

Në një raport përkatës të OECD-së dhe sipas Indeksit të Jetës më të Mirë për vitin 2020, Holanda shënoi rezultate më të larta në fusha të ndryshme, si pagat e qytetarëve, niveli i arsimimit, kushtet e strehimit dhe sistemi aktual shëndetësor.

Rëndësia e dashurisë

Përveç kësaj, ai argumentoi se një edukim pozitiv i fëmijëve i cili vendos “kufij të qartë me shumë dashuri dhe ngrohtësi; është treguar vazhdimisht se shoqërohet me rezultate pozitive për vetë fëmijët”.

Raporti i UNICEF-it tregoi gjithashtu se jo të gjithë fëmijët që jetojnë në vendet e pasura kanë një fëmijëri të mirë.

“Edhe vendet me kushte të mira sociale, ekonomike dhe mjedisore janë larg arritjes së objektivave të përcaktuara në Axhendën e Zhvillimit të Qëndrueshëm 2030, ” tha UNICEF në një raport.

Për të trajtuar me efektivitet këto dobësi, UNICEF-i u ka kërkuar vendeve me të ardhura të larta të konsultohen me fëmijët e tyre se si mund të përmirësohet jeta e tyre dhe të sigurojnë integrimin e politikave për të promovuar mirëqenien e tyre. UNICEF u kërkoi gjithashtu vendeve të shtojnë përpjekjet për të arritur Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm, të tilla si ulja e varfërisë dhe përmirësimi i aksesit në objektet publike të kujdesit për fëmijët.

Pse spikat Holanda

Holandezët kanë një reputacion për “respektimin e diversitetit dhe praktikimin e përfshirjes”, tha Clear.

Kjo lloj qasje ndaj prindërimit është e rëndësishme, tha ajo, duke pasur parasysh presionin me të cilin përballen fëmijët tani, si në aspektin akademik ashtu edhe në atë social, në mediat sociale./abcnews.al