Një planet me madhësinë e Tokës ose Marsit mund të jetë i fshehur pas Neptunit

schedule12:48 - 7 Tetor, 2021

schedule 12:48 - 7 Tetor, 2021

Një ekip shkencëtarësh të hapësirës kanë botuar një artikull në revistën “Annual Review of Astronomy and Astrophysics” duke sugjeruar se mund të ketë një planet me madhësinë e Tokës ose Marsit me orbitë pas Neptunit. Ata sugjerojnë më tej që simulimet e krijimit të sistemit diellor tregojnë se një planet i tillë mund të jetë shtyrë nga rajonet e jashtme të sistemit diellor nga gjigantët e gazit.

Ndërsa shkencëtarët vazhdojnë të studiojnë sistemin diellor, ata ende po përpiqen të kuptojnë jo vetëm se si planetët kanë lindur, por pse ata zënë orbitat e tyre aktuale. Në këtë përpjekje të re, autorët vërejnë se simulimet e evolucionit të sistemit diellor nuk janë ende në gjendje të shpjegojnë konfigurimin aktual për shkak të mungesës së informacionit. Edhe ata dyshojnë se informacioni i munguar përfshin një planet që dikur rrethonte diellin në sistemin e jashtëm diellor (ku banojnë gjigantët e gazit, Jupiteri, Saturni, Urani dhe Neptuni), por tani ekziston përtej skajeve të sistemit diellor apo edhe në thellësi hapësirë .

Autorët vërejnë se ka diçka të çuditshme në konfigurimin aktual të planetëve, i cili ka katër planetë shkëmborë të brendshëm, një brez asteroidësh dhe më pas katër gjigantë gazi në sistemin e jashtëm diellor. Kaluar gjigandët janë planetet xhuxh dhe objekte të tjera siç janë kometat. Studiuesit besojnë se diçka mungon. Ata pretendojnë se nuk ka gjasa që evolucioni natyror i sistemit tonë diellor të ketë katër gjigantë të gazit dhe më pas asgjë tjetër përveç xhuxhëve.

Logjika sugjeron që duhet të ketë disa planetë të madhësive të tjera, dhe simulimet e tyre i mbështesin ato. Shtimi i një planeti tjetër të madhësisë së Tokës ose Marsit në sistemin e jashtëm diellor, ndoshta midis dy prej gjigantëve të gazit, prodhon një model më të saktë, të paktën gjatë fazave të hershme të zhvillimit. Përfundimisht, një planet i tillë do të ishte shtyrë më larg në hapësirë, ose duke u bashkuar me xhuxhët, ose do të ishte shtyrë deri në hapësirën ndëryjore, ku do të udhëtonte i vetëm. Ata arrijnë në përfundimin se nëse një planet i tillë ekziston në skajet e jashtme të sistemit diellor, teleskopët e rinj në ndërtim mund të jenë në gjendje ta dallojnë atë dhe kështu të konfirmojnë teorinë e tyre./abcnews.al