Ngrohja e klimës: Akullnajat në botë po shkrihen me një ritëm shumë të shpejtë

schedule09:01 - 29 Prill, 2021

schedule 09:01 - 29 Prill, 2021

Sipas një studimi të ri gjithëpërfshirës, akullnajat në botë po shkrihen me një shpejtësi të madhe. Një ekip studiuesish francezë vlerësoi sjelljen pothuajse të të gjitha rrjedhave të akullit të dokumentuara në planet.

Studiuesit zbuluan se ata kishin humbur pothuajse 270 miliardë ton akull në vit gjatë dy dekadave të shekullit 21.

Uji i shkrirë i prodhuar tani përbën rreth 1/5 e rritjes globale të nivelit të detit, thonë shkencëtarët për revistën Nature .

Numrat e përfshirë janë mjaft të vështirë të imagjinohen, kështu që anëtari i ekipit Robert McNabb, nga universitetet e Ulster dhe Oslo, përdor një analogji.

“Gjatë 20 viteve të fundit, ne kemi parë që akullnajat kanë humbur rreth 267 gigatonë (Gt) në vit. Pra, nëse marrim atë sasi uji dhe e ndajmë nëpër ishullin e Irlandës, kjo është e mjaftueshme për të mbuluar të gjithë Irlanda në 3 milion ujë çdo vit”, thotë ai për BBC. “Dhe humbja totale po përshpejtohet. Ajo po rritet me rreth 48Gt / vit, në dekadë”./e.b-abcnews.al