Ngrënia e peshkut me omega-3 mund të ulë rrezikun e vdekjes për pacientët që vuajnë nga zemra

schedule12:50 - 4 Maj, 2021

schedule 12:50 - 4 Maj, 2021

Të rriturit me sëmundje të zemrës që konsumojnë peshk 6 herë në javë mund të zvogëlojnë rrezikun e tyre për komplikime më serioze të zemrës ose vdekje deri në 20%, zbuloi një studim i fundit.

Ushqimi me afërsisht dy racione, peshk si salmon, ton ose sardele uli rrezikun për vdekje gjatë periudhës nëntëvjeçare të studimit midis atyre me sëmundje të zemrës me 18%, treguan të dhënat.

Konsumi i peshkut gjithashtu uli rrezikun për sëmundje më serioze të zemrës midis atyre që tashmë janë diagnostikuar me gjendjen me 16%, thanë studiuesit.

“Të hash të paktën dy racione peshku çdo javë duket se ul modestisht rrezikun për ngjarje të ardhshme kardiovaskulare dhe vdekje nëse ke sëmundje paraprake të zemrës”, tha bashkëautori i studimit Andrew Mente.

“Nëse jeni përgjithësisht i shëndetshëm, përfitimi shëndetësor nuk është i qartë, por ndoshta është ende një zgjedhje e sigurt e ushqimit,” tha Mente, një profesor i asociuar i epidemiologjisë në Universitetin McMaster në Hamilton, Ontario, Kanada.

Peshqit që “përmbajnë sasi të larta të yndyrnave omega-3, ose të ashtuquajturit peshk vajor, të tilla si, salmon, ton dhe sardele duket se sigurojnë më shumë mbrojtje kundër përparimit të sëmundjes së zemrës.

Studiuesit kanë lavdëruar përfitimet e zemrës së acideve yndyrore omega-3 për dekada, por sasia e lëndës ushqyese që duhet të konsumohet për të siguruar mbrojtje mbetet për diskutim.

Për këtë studim, studiuesit analizuan të dhëna për gati 150,000 të rritur të moshave 46 deri 62 nga 21 vende, afërsisht 8,000 prej të cilëve ishin diagnostikuar me sëmundje të zemrës në kohën kur filloi studimi.

Studiuesit ndoqën pjesëmarrësit e studimit për rreth nëntë vjet. Midis atyre pa histori të sëmundjes së zemrës, ngrënia e katër racioneve ose më shumë në javë peshq të pasur me omega-3 kishte pak ose aspak efekt në rrezikun për sëmundje të rëndë të zemrës ose vdekjen nga sëmundjet e zemrës.

Krahasuar me njerëzit që konsumuan shumë pak peshk ose aspak, ata që morën katër racione ose më shumë në javë panë rrezikun e sëmundjes së zemrës të ulet me më pak se 5%, thanë studiuesit.

Sidoqoftë, midis atyre që janë diagnostikuar tashmë me sëmundje të zemrës, konsumimi i dy ose më shumë racioneve të peshkut që përmban omega-3 në javë uli rrezikun për sëmundje më serioze të zemrës me 16%, thanë ata.

“Disa, por jo të gjitha provat klinike kanë treguar se suplementet e vajit të peshkut mund të ofrojnë mbrojtje modeste kundër rrezikut të vdekjes kardiake midis pacientëve me sëmundje të zemrës”, tha Mente.

“Pra, një shtesë e vajit të peshkut mund të ofrojë një mbrojtje nëse jeni një individ në rrezik të lartë për ngjarje kardiovaskulare,” tha ai./abcnews.al