Nga Rama, Ahmetaj, Nano e Ardi Veliu, lista personave që do thirren për të dëshmuar për “25 prillin”

schedule17:11 - 18 Tetor, 2021

schedule 17:11 - 18 Tetor, 2021

Komisioni Hetimor për hetimin e krimeve zgjedhore për zgjedhjet parlamentare të 25 prillit do të thërrasë për të dëshmuar 24 funksionarë publikë. Ata do të japin sqarime në lidhje me disa pika të përcaktuara nga komisioni i drejtuar nga demokratët.

Lista ka emra nga kryeministri Edi Rama, zv/kryeministrit Arben Ahmetaj, ministri i Brendshëm Bledi Çuçi, kreu i SPAK Arben Kraja, drejtuesin dhe ish-drejtuesin e policisë së Shtetit Gledis Nano dhe Ardi Veliu e deri te dy gazetarët Armand Shkullaku dhe Andi Bushati.

Kryetari i këtij komisioni Enkelejd Alibeaj deklaroi në mbledhjen e sotme se hetimi do të sqarojë mënyrën e zbatimit të ligjit, përdorimin e funksioneve publike në funksion të zgjedhjeve, kuadrin ligjor për mbrojtjen e të dhënave personale si dhe hetimin e veprimeve dhe mosveprimeve të organeve publike.

“Hetimi do të sqarojë mënyrën e zbatimit të ligjit, përdorimin e funksioneve publike në funksion të zgjedhjeve. Hetimi do të hetojë kuadrin ligjor për mbrojtjen e të dhënave personale, cila janë subjektet që janë detyrimin për mbrojtjen e të dhënave personale. Cilat janë arsyet që i kanë shtyrë autorët për kryerjen e këtyre shkeljeve. Cili është kuadri ligjor sa i takon shpërblimeve për dëmet e shkaktuara nga tërmeti i vitit 2019.

Cilat janë subjektet që i kanë shkelur detyrimet ligjore dhe cilat janë arsyet që i kanë shtyrë për kryerjen e këtyre shkeljeve, Cili është kuadri ligjor që rregullon dhënien e lejeve të legalizimit gjatë procesit zgjedhor. Cilët janë subjektet e ngarkuar nga ligji për dhënien e lejeve. Cilat janë arsyet që i kanë shtyrë subjektet e mësipërme për kryerjen e këtyre shkeljeve. Cili është kuadri ligjor që rregullon punësimet në administratën publike.

Detyrat e komisionit janë kontrolli i veprimeve dhe mosveprimeve për mbledhjen e informacionit. Kontrolli i veprimeve të organeve publikeve sa i takon dhënies së shpërblimeve, kompensimeve, dhënien e ndihmës ekonomike.

Do të hetohet numri i procedimeve penale për krimet zgjedhore dhe fazën e hetimit të tyre. Komisioni hetimor do të përdorë të gjitha metodat e hetimit, përfshirë këqyrjen, kontrollin apo sekuestrimin e akteve pranë institucioneve përgjegjëse. Në përputhje me nevojat gjatë hetimit do caktohet ekspertë”, tha Alibeaj.

Lista e personave që do të thirren për të dëshmuar

 1. Edi Rama- Kryeministër
 2. Arben Ahmetaj – Zv/kryeministër dhe ministër për Rindërtimin
 3. Bledi Çuçi- Ministër i Brendshëm
 4. Belinda Balluku – Ministre Infrastrukture
 5. Ogerta Manastirliu- Ministrja e Shëndetësisë
 6. Emirjana Sako- Kryetarë e Bashkisë së Durrësit
 7. Erion Veliaj- Kryetar i Bashkisë së Tiranës
 8. Arben Kraja- Kreu i SPAK
 9. Olsian Çela- Kreu i Prokurorisë së Përgjithshme
 10. Ardi Veliu- Ish-drejtor i Policisë së Shtetit
 11. Gledis Nano- Drejtor i Policisë së Shtetit
 12. Artan Lame – Kreu i Kadastrës
 13. Lindita Karçanaj – Kreu i AKSHI-t
 14. Shkëlqim Hajdari- Inspektor i Përgjithshëm i Inspektoratit
 15. Rejda Kashta – Drejtoreshë e Agjencisë së Prokurorimeve Publike
 16. Sokol Zaimi – Drejtor i Rezervave Materiale të Shtetit
 17. Bledar Doracaj- Drejtor i Gjendjes Civile
 18. Albana Koçiu – Drejtoreshë e Departamentit të Administratës Publike
 19. Adrian Çela – Administrator i OSHEE
 20. Laert Duraj – Ish-drejtor i Postës Shqiptare
 21. Besnik  Dervishi – Komisioner për Mbrojtjen e të Dhënave Personale
 22. Erinda Ballanca – Avokati i Popullit
 23. Armand Shkullaku – Gazetar
 24. Andi Bushati – Gazetar

m.v/Abcnews.al