Nëse keni një shqetësim të tillë në gojë, vizitoni urgjentisht mjekun, është shenjë e një sëmundjeje të rëndë

schedule10:20 - 14 Qershor, 2022

schedule 10:20 - 14 Qershor, 2022

Kur mendojmë për shëndetin e dhëmbëve tanë, gjëja e parë që na vjen në mendje është një buzëqeshje e ndritshme dhe një frymë e freskët, megjithëse disa kushte shëndetësore mund të shkaktojnë erë të keqe pa marrë parasysh sa mirë i pastrojmë dhëmbët dhe i pastrojmë me fije. Megjithatë, higjiena orale lidhet me shëndetin tonë të plotë në mënyra të ndryshme.

Për shembull, ndërkohë që ne mund të mos e lidhim automatikisht shëndetin e dhëmbëve me shëndetin kardiovaskular, higjiena e dobët orale shoqërohet gjithashtu me shkallë më të lartë të sëmundjeve të zemrës. Përveç kësaj, gjendja në gojën tonë mund të tregojë paralajmërime për probleme të tjera shëndetësore, nga tumoret deri te hipertensioni. Ekspertët pohojnë se një ndjenjë e veçantë në gojë mund të jetë një nga treguesit e parë të demencës.

“Dementia është një çrregullim që dëmton aftësinë e një individi për të kujtuar, menduar ose marrë vendime,” shpjegon Jim Dan, një këshilltar klinike geriatrike.

“Dementia nuk është një sëmundje specifike, por një term i përgjithshëm që përdoret për të përshkruar një grup simptomash specifike për humbjen e kujtesës dhe dëmtime të tjera njohëse që janë mjaft të rënda për të ndërhyrë në aftësinë e një individi për të kryer aktivitetet e përditshme”, shtoi ai.

Megjithëse nuk ka kurë për demencën, zbulimi i hershëm është ende i rëndësishëm. “Me trajtim dhe diagnozë të hershme, ju mund të jeni në gjendje të ngadalësoni përparimin e demencës dhe të ruani funksionin mendor për një periudhë të gjatë kohore,” thotë Healthline. “Trajtimet mund të përfshijnë mjekim, trajnim kognitiv dhe terapi.”

Disa simptoma të hershme të demencës mund të shfaqen vite përpara se një person të diagnostikohet me sëmundjen. Edhe ndryshe nga humbja e kujtesës dhe konfuzioni, goja e thatë është një tregues i mundshëm që nuk është një simptomë e zakonshme e rënies njohëse.

Rritja e harresës është një simptomë e njohur e demencës dhe goja e thatë është një simptomë e hershme e mundshme e çmendurisë.

“Megjithëse goja e thatë nuk është një nga shenjat e para më të zakonshme të demencës, mund të jetë një nga treguesit e parë,” tha Raymond Dacilo, drejtor i operacioneve për Shërbimet Shëndetësore C-Care.

“Në fazat e hershme, të kujtosh kryerjen e detyrave të parëndësishme si pirja e ujit mund të jetë një sfidë për ata me demencë, veçanërisht nëse gjendja nuk është diagnostikuar ende,” shtoi Dasilo, duke shtuar se mungesa e hidratimit mund të zvogëlojë gjithashtu prodhimin e pështymës, duke çuar kështu deri te tharja e gojës./abcnews.al