Limonët janë thelbësorë në shumë receta, duke i bërë ata elementin kryesor të kuzhinës. E vetmja negative? Mënyrat më të zakonshme të ruajtjes së limonëve do të shkurtojnë shpejt jetëgjatësinë e tyre.
Kur limonët ruhen në temperaturën e dhomës zgjasin rreth një javë. Në frigorifer do të zgjasin rreth tre javë, për aq kohë sa të jenë të paprera. Megjithatë, ato mund të zgjasin edhe më gjatë, falë një truku të thjeshtë ruajtjeje.
Vendosni limonët në një enë dhe më pas mbushni me ujë. Mbyllni enën me kapak dhe vendoseni në frigorifer. Limonët do të ruhen deri në tre muaj nëse ruhen në këtë mënyrë.
Pra, pse funksionon ky truk?
Limonët fillojnë të kalbet pasi humbasin lagështinë e tyre. Uji në tas shërben për të rimbushur lagështinë e humbur, duke zgjatur kështu jetëgjatësinë e tyre.
Mënyra të tjera për të ruajtur limonët
Ju gjithashtu mund t’i ruani limonët në një qese ngrirëse plastike që mbyllet përsëri. Hiqni ajrin e tepërt, mbyllni qesen dhe vendoseni në frigorifer. Ai do t’i mbajë limonët të freskët për rreth gjashtë javë.
Si të ruani limonët e prerë
Supozoni se keni prerë tashmë një limon, por dëshironi ta ruani për përdorim në të ardhmen. Ruajeni në një enë hermetike në frigorifer dhe përdorni brenda pak ditësh. Përndryshe, mund të shtrydhni limonin dhe ta hidhni lëngun në një kovë akulli. Pasi të jenë ngrirë, hiqni kubat e akullit të limonit dhe ruajini në një enë të mbyllur të përshtatshme për ngrirje. Kur dëshironi të përdorni lëng limoni, thjesht shkrini kubat e akullit./abcnews.al