Ndërsa bota po rihapet, ndalimet dhe abuzimet e mëdha izolojnë Kinën

schedule09:43 - 22 Korrik, 2021

schedule 09:43 - 22 Korrik, 2021

Nga Ahmed Karai, The Hill

Megjithëse pandemia po shkatërron ende shumë vende, vaksinat janë një dritë në fund të tunelit. Shumë biznese ndërkombëtare po planifikojnë daljen nga pandemia në përputhje me rrethanat dhe shumë prej tyre kanë rifilluar fluturimet.

Por të udhëtosh në Kinë është një vendim shumë më i komplikuar. Pekini po përballet me një kërcënim të dyfishtë për bizneset ndërkombëtare. Kjo për faktin se ligjet lokale do të zbatohen në mënyrë arbitrare kundër shtetasve të huaj duke krijuar presion politik për sponsorët rreth bojkotimit të Lojërave Olimpike Dimërore 2022.

Pekini ka hedhur poshtë akuzat se është i përfshirë në të ashtuquajturën diplomaci të pengjeve. Një sondazh i korrikut 2019 i ndërmarrjeve të mëdha ndërkombëtare  theksoi se gjysma e të anketuarve e ndjenin veten në rrezik për të bërë biznes në Kinë dhe se kjo frikë  ishte rritur gjatë vitit të kaluar.

Gati gjysma e të anketuarve rritën masat e sigurisë. Për më tepër, 30 përqind e të anketuarve raportuan se njihnin dikë brenda organizatës së tyre i cili ishte arrestuar në Kinë, raporton abcnews.al

Një faktor kryesor që nxiti këto reagime ishin arrestimet në Dhjetor 2018 të Kovrig dhe Spavor, të cilët u arrestuan vetëm disa ditë pasi CFO Huawei Meng Wanzhou u arrestua në Kanada në bazë të një kërkese ekstradimi të lëshuar nga Shtetet e Bashkuara.

Kovrig dhe Spavor u arrestuan si hakmarrje për arrestimin e Meng. Qeveritë në të gjithë botën kanë shprehur prej kohësh shqetësimet e tyre me natyrën arbitrare dhe të politizuar të çështjeve Kovrig dhe Spavor. Kohët e fundit, Shtetet e Bashkuara u bashkuan me  Kanadanë,  Australinë dhe vendet e tjera duke paralajmëruar rreth udhëtimeve në Kinë, duke theksuar se ligjet lokale zbatohen në mënyrë arbitrare.

Tani, më shumë se 900 ditë më vonë, pak gjëra kanë ndryshuar dhe perceptimet me sa duket janë forcuar edhe më shumë. Për sa kohë që ekziston ky perceptim, shumë udhëtarë do të hezitojnë të rrezikojnë vitet e jetës së tyre në paraburgim për të vendosur rreth një shërbimi ose për të mbyllur një marrëveshje. Sidomos pas kësaj pandemie, ne të gjithë kemi parësore përparësitë tona.

Lojërat Olimpike 2022  janë një tjetër rrezik. Duke u përballur me realitetin e kulturës së sotme aktiviste të konsumit, bizneset do të jenë nën presion të madh për të bojkotuar Lojërat Olimpike mbi një numër akuzash për abuzime serioze të të drejtave të njeriut.

Pekini është i ndjeshëm ndaj kësaj dinamike. Pekini mund të kundërshtojë pretendimet kundër tij, por nuk mund ta mohojë perceptimin. Përvojat e bojkoteve të mëparshme olimpike sugjerojnë që udhëheqësit politikë do të ngurrojnë të detyrojnë pjesëmarrësit të bojkotojnë Olimpiadën, raporton abcnews.al

Për të heshtur kritikët, sponsorët do të duhet të tregojnë një provë reale të trajektores pozitive të Pekinit mbi këto çështje.

Lirimi i Kovrig dhe Spavor është një investim relativisht i ulët, por me profil të lartë në atë drejtim. Kjo do të ndihmojë në rritjen e besimit te biznesmenët që të  udhëtojnë  në mënyrë të sigurt.

Mbi të gjitha, kjo është gjëja e duhur për të bërë. /abcnews.al