Ndërron jetë e mbijetuara e fundit e njohur si “sllave seksi” nga japonezët në Luftën e II Botërore

schedule15:05 - 24 Maj, 2023

schedule 15:05 - 24 Maj, 2023

Gruaja me pseudonimin “Mami” (gjithashtu “Gjyshe”) nga Tajvani, e cila ishte e mbijetuara e fundit e njohur si “sllave e seksit” që Japonia kishte në Luftën e Dytë Botërore, ka vdekur në moshën 92-vjeçare.

“Çështja e këtyre grave është një plagë në historinë njerëzore dhe qeveria ka prioritet dinjitetin dhe mirëqenien e viktimave tajvaneze,” tha sot zëdhënësi i Departamentit të Shtetit, Jeff Liu.

Më shumë se 200,000 gra, kryesisht nga Koreja e Jugut, por edhe nga vende të tjera aziatike, u përdorën si skllave seksi nga ushtria japoneze, e cila i quajti ato “gratë ndihmëse”.

Tajvani, i cili ishte nën sundimin japonez midis 1895-1945, rreth 60 gra ishin identifikuar si të mbijetuara, sipas Fondacionit të Shpëtimit të Grave të Taipeit, një organizatë që ndihmon viktimat femra të dhunës seksuale dhe prostitucionit. Megjithatë, fondacioni vlerëson se numri aktual i këtyre grave i kalon 2000 në ishull.

Në fakt, sllavëria seksuale e grave japoneze të kohës së luftës është një çështje e ndjeshme politikisht në të gjithë Azinë. Sipas asaj që dihet, Japonia në atë kohë, në përpjekje për të spastruar etnikisht rajonet e skllavëruara të Azisë, i detyroi gratë vendase të prostitucionin. Disa prej tyre u përdhunuan sistematikisht, ndërsa fëmijët e tyre përfunduan duke punuar si skllevër për Perandorinë Japoneze.

Qeveria e Japonisë ka pranuar ekstremet, por nuk është dakord me pagesën e dëmshpërblimeve dhe është e zemëruar me çdo organizatë apo shtet që vazhdon ta ngrejë këtë çështje, qoftë edhe si referencë historike./abcnews.al