Mitsotakis në takim me Vangjel Dulen dhe Fredi Belerin, zbulon bisedën me Ramën

schedule18:20 - 13 Nëntor, 2019

schedule 18:20 - 13 Nëntor, 2019

Kryeministri grek Kyriakos Mitsotakis u takua sot me një delegacion të Unionit Demokratik të Minoriteteve Kombëtare Helenike – Omonia dhe Partisë së Bashkimit për të Drejtat e Njeriut. Në takim morën pjesë kreu i Omonia, Vassilis Kaios, Presidekreu i PBDNJ, Vangjel Dule dhe Presidenti i Degës së Omonia në Himarë Fredi Beleri.

Óôéãìéüôõðï áðü ôçí óõíÜíôçóç ôïõ ðñùèõðïõñãïý ÊõñéÜêïõ ÌçôóïôÜêç ìå áíôéðñïóùðåßá ôçò ïñãÜíùóçò ôçò ÅëëçíéêÞò ÅèíéêÞò Ìåéïíüôçôáò óôçí Áëâáíßá “ÏÌÏÍÏÉÁ” êáé ôïõ êüììáôïò ¸íùóçîò Áíèñùðßíùí ÄéêáéùìÜôùí,ðïõ áó÷ïëïýíôáé ìå ìåéïíïôéêÜ èÝìáôá,ÔåôÜñôç 13 Íïìåâñßïõ 2019 (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Gjatë takimit, përfaqësuesit e Minoritetit Kombëtar Grek raportuan se paraqitën sfidat dhe problemet kryesore me të cilat përballen anëtarët e pakicës në Shqipëri, duke përmendur çështjen e garantimit të ushtrimit të lirë të së drejtës së vetëvendosjes, si në kontekstin e legjislacionit që zbaton kornizën ligjore të Shqipërisë për mbrojtjen e minoriteteve, i cili duhej të ishte miratuar tashmë, dhe në lidhje me cencusin (regjistrimin e popullsisë) planifikuar në Shqipëri vitin e ardhshëm.

Sipas mediave greke, ata gjithashtu nënvizuan se ishte e rëndësishme për të zgjidhur çështjen e pronës, e cila ndikon drejtpërdrejt në aftësinë e anëtarëve të pakicës për të mbijetuar në atdheun e tyre.

Çështje të tjera të diskutuara, sipas burimeve qeveritare, ishin ato të arsimit dhe përdorimit të gjuhës greke, çështja e pensioneve të emigrantëve, si dhe ndihma për emigrantët e pasiguruar, si dhe mbështetja për sipërmarrësit e rinj të mërguar që dëshirojnë të bëhen aktivë në Shqipëri.

Grekët shprehën mirënjohjen për mbështetjen e Qeverisë Greke ndaj anëtarëve të pakicës dhe institucioneve që e përfaqësojnë atë, dhe shprehen shpresë se Kryeministri do të vizitojë zonat ku jeton pakica, një vizitë që Kyriakos Mitsotakis premtoi të paguante.

Kryeministri siguroi përfaqësuesit e Minoritetit Kombëtar Grek se qeveria greke do të jetë e vendosur në anën e tyre, duke theksuar se përparimi dhe prosperiteti i pakicës është një përparësi e rëndësishme dhe e lartë në axhendën e marrëdhënieve dhe dialogut të Greqisë me Shqipërinë, ndërsa Shqipëria, në kontekstin e angazhimeve të Shqipërisë në kontekstin e perspektivës së saj evropiane.

Kryeministri iu referua posaçërisht takimit të tij të fundit me kryeministrin shqiptar Edi Rama, me të cilin ata ranë dakord të ndërmarrin hapa konkret përpara, duke filluar me çështjet me të cilat përballet pakica dhe me synimin për zgjidhjen përfundimtare të të gjitha çështjeve të pazgjidhura në marrëdhëniet bilaterale./abcnews.al