Ministria e Jashtme: Motra e Dumanit e punësuar si specialiste në Drejtorinë e Shërbimeve të Brendshme

schedule15:23 - 19 Qershor, 2022

schedule 15:23 - 19 Qershor, 2022

Xhuljana Dumani, motra e Nuredin Dumanit, i arrestuar për disa ngjarje kriminale, është e punësuar në si specialiste në Drejtorinë e Shërbimeve të Brendshme, Sektori i Shërbimeve.

Në një deklaratë për media ministria e punëve të Jashtme sqaron se Xhuljana Dumani është përzgjedhur për të kryer praktikën 3-mujore në MEPJ.

Emri i znj. Xh.D ka qenë pjesë e listës që kanë aplikuar për këtë program sjellë në MEPJ nga Ministria e Arsimit. Pas marrjes së listës, ngrihet një komision që bën përzgjedhjen e studentëve, bazuar në metodologjinë e përcaktuar në VKM përkatëse dhe më tej, bazuar tek buxheti dhe kërkesat e drejtorive përkatëse të MEPJ, përzgjidhen një numer i caktuar studentësh, për të cilët lidhen kontratat e punës me afat të caktuar 1 vjeçar. Emrat e praktikantëve sugjerohen nga drejtoritë përkatëse ku ata kanë kryer praktikat e punës”, thuhet në njoftim.

Sipas ministrisë Dumani ka hyrë në MEPJ si pjesë e një programi, “ku përzgjedhja bazohet vetëm në rezultatet e studentëve dhe që synon krijimin e hapësirave për studentët më të mirë në administratën publike”.

Ajo e  ka kryer praktikën në gusht 2021 dhe në perfundim të praktikës, “për shkak të vlerësimit të performancës së saj nga drejtoria, është lidhur kontrata e punës me afat të paracaktuar 1 vjeçar deri ne 31.12.2022, si specialiste në Drejtorinë e Shërbimeve të Brendshme, Sektori i Shërbimeve”.

Znj. Xh.D nuk ka qenë për asnjë moment e punësuar në Kabinetin e MEPJ“, thekson në fund ministria.

Reagimi i plotë i ministrisë:

Ditën e djeshme në një numër mediash janë publikuar raportime mbi punësimin në MEPJ dhe pajisjen me çertifikate sigurie të motrës së të penduarit të drejtësisë Nuredin Dumani, znj. Xh. D. Nisur nga interesimi që natyrshëm ka ngjallur ky rast, por edhe nga nevoja për të korrigjuar disa pasaktësi në raportimet mediatike, duam të informojmë opinionin publik si më poshtë vijon: Znj. Xh.D, është përzgjedhur për të kryer praktikën 3-mujore në MEPJ. (thirrja VI, Programi Kombetar i Praktikave të Punes, te Ministrise se Arsimit, në zbatim te VKM nr. 395, datë 29.04.2015, ‘’Për miratimin e programit kombëtar të praktikave të punës në administratën shtetërore dhe institucionet e tjera publike’’ e ndryshuar.) Emri i znj. Xh.D ka qenë pjesë e listës që kanë aplikuar për këtë program sjellë në MEPJ nga Ministria e Arsimit. Pas marrjes së listës, ngrihet një komision që bën përzgjedhjen e studentëve, bazuar në metodologjinë e përcaktuar në VKM përkatëse dhe më tej, bazuar tek buxheti dhe kërkesat e drejtorive përkatëse të MEPJ, përzgjidhen një numer i caktuar studentësh, për të cilët lidhen kontratat e punës me afat të caktuar 1 vjeçar. Emrat e praktikantëve sugjerohen nga drejtoritë përkatëse ku ata kanë kryer praktikat e punës.

Pra, znj. Xh.D ka hyrë në MEPJ si pjesë e një programi, ku përzgjedhja bazohet vetëm në rezultatet e studentëve dhe që synon krijimin e hapësirave për studentët më të mirë në administratën publike. Znj. Xh.D e ka kryer praktikën në gusht 2021 dhe në perfundim të praktikës, për shkak të vlerësimit të performancës së saj nga drejtoria, është lidhur kontrata e punës me afat të paracaktuar 1 vjecar deri ne 31.12.2022, si specialiste në Drejtorinë e Shërbimeve të Brendshme, Sektori i Shërbimeve. Znj. Xh.D nuk ka qenë për asnjë moment e punësuar në Kabinetin e MEPJ.

Për punësimin e znj. Xh.D është kërkuar sipas ligjit, dëshmia e penalitetit nga autoritetet përkatëse e cila ka rezultuar e pastër. Në përputhje me ligjin, ashtu si për çdo punonjës tjetër të MEPJ, edhe për znj. Xh.D është kërkuar certifikata e sigurisë nga DSIK. Kjo certifikatë është, pas dëshmisë së penalitetit, një tjetër filtër nëpër të cilin kalon çdo punonjës i MEPJ. Duam të sigurojmë publikun por edhe mediat e interesuara, që në asnjë moment zonja në fjalë nuk ka pasur akses në informacion të klasifikuar e aq më pak në informacion të klasifikuar të NATO. Informacionet e klasifikuara në MEPJ trajtohen me rregulla e procedura të posaçme dhe vetëm një numër i kufizuar punonjësish kanë akses në to.

Nuredi Dumani i akuzuar për disa vrasje dhe ngjarje të tjera kriminale ka marrë statusin e të penduarit të drejtësisë. Përmes dëshmive të tij ai ka zbardhur disa ngjarje të rënda kriminale. Dumani që prej momentit të arrestimit, është marrë në pyetje disa herë nga hetuesit. Zyrtarisht 39 vjeçari është i pandehur për 5 vrasje, katër prej të cilave të ndodhura në qytetin e Durrësit dhe një tjetër në Elbasan, ku mbeti i vrarë vëllai i Talo Çelës, ish-miku i afërt i Dumanit.   Ai u arrestua në një apartament të marrë me qira në qytetin e Fierit pasi mbeti i plagosur në një atentat pranë fshatit Papër në Elbasan. Dumani u arrestua një muaj më parë në qytetin e Fierit në një apartament që e kishte marrë me qira e dashura e tij.

/abcnews.al