Mbron zemrën, ul kolesterolin dhe “shkrin” kilogramët e tepërt: Ushqimi me çmimin i tij shumë të lirë

schedule13:31 - 30 Mars, 2023

schedule 13:31 - 30 Mars, 2023

Mënyra se si ne kujdesemi për trupin tonë gjatë gjithë jetës sonë mund të ndikojë në shëndetin tonë. Megjithëse disa faktorë si gjenetika janë jashtë kontrollit tonë, ajo që hamë është diçka që mund ta kontrollojmë dhe ushqimi i mirë është çelësi për të mbajtur një trup të shëndetshëm.

Përfshirja e një luge fara liri në dietën tuaj ditore mund të sjellë efekte të shumta pozitive në trupin tuaj.

Këto fara janë jashtëzakonisht të pasura me yndyrna të shëndetshme dhe lëndë ushqyese të tjera që mund të përfitojnë trupin tuaj. Të moshuarve u rekomandohet të konsumojnë katër deri në pesë racione arra dhe fara në javë, dhe fara e lirit është një prej tyre. Farat e lirit përmbajnë gjithashtu fitonutrientë, lignan, tokoferole dhe acid ferulik, të cilët kanë veti antioksiduese dhe mund të jenë të dobishme në parandalimin e disa sëmundjeve.

Farat e lirit janë të pasura me acide yndyrore omega-3, të cilat janë thelbësore për plakjen e shëndetshme, sipas Shkollës së Shëndetit Publik të Harvardit TH Chan.

Për më tepër, lignanet në farat e lirit janë të lidhura me uljen e kolesterolit dhe presionit të gjakut, sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës.

Për më tepër, deri në 45 studime të mëdha shkencore të kryera nga shkencëtarët iranianë kanë treguar se plotësimi i farave të lirit rezulton në humbje të konsiderueshme në peshë, më pak indeks të masës trupore dhe më pak yndyrë në bark.

Dhe siç e shihni, farat e lirit janë shumë të dobishme për shëndetin, dhe një gjë tjetër e mirë e këtij ushqimi është çmimi i tij shumë i lirë./abcnews.al

 

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!