Mbajtja e ujit të tepërt në trup, çfarë e shkakton këtë problem

schedule15:29 - 16 Mars, 2021

schedule 15:29 - 16 Mars, 2021

Mbajtja e ujit ndodh kur lëngu i tepërt mblidhet në trup dhe mund të shkaktojë ënjtje në këmbë dhe duar. Ndonjëherë mund të jetë shumë e dhimbshme, por në shumicën e rasteve, kjo gjendje nuk është serioze. Akoma, në disa raste, mbajtja e ujit mund të jetë një simptomë e problemeve me zemrën dhe veshkat. Gratë kanë më shumë të ngjarë të vuajnë nga mbajtja e lëngjeve sesa burrat.  Më poshtë abcneës.al do ju tregojë se çfarë e shkakton këtë problem

1. Dehidrimi

Është e rëndësishme të gjurmoni marrjen tuaj ditore të ujit pasi dehidrimi çon në mbajtjen e ujit në trup. Sigurohuni që të pini 8 gota ujë në ditë dhe të shmangni pijet e gazuara dhe me kafeinë.

2. Mungesa e magnezit

Mungesa e magnezit është një tjetër gjë që mund të çojë në mbajtjen e ujit. Magnezi është një mineral shumë i rëndësishëm për trupin tonë. Mungesa e magnezit mund të provokojë sëmundje serioze. Prandaj, është e rëndësishme të mbani dietën e duhur. Përmbajtja e magnezit në ushqimet bimore është zakonisht disa herë më e lartë se ajo e produkteve shtazore. Hani ushqime të pasura me magnez si fruta të thata, spinaq, çokollatë e zezë, arra, drithëra, bizele, perime me gjethe të errët dhe avokado, sugjeron abcnews.al.

3. Marrja e tepërt e natriumit

Njerëzit që nuk pinë mjaftueshëm ujë dhe konsumojnë ushqime me natrium të lartë (proshutë, sallam, sardele, havjar) vuajnë nga mbajtja e ujit pasi trupi fillon të grumbullojë ujë. Prandaj, është më mirë të kufizoni ushqimet e pasura me natrium në dietën tuaj.

4. Mungesa e vitaminës B6

Mungesa e vitaminës B provokon akumulimin e lëngjeve të tepërta në trup, prandaj duhet të plotësohet duke përfshirë në dietën tuaj ushqime të pasura me këtë vitaminë: fruta të thata, mish pule, banane, gjel deti, ton, fara luledielli, arra fëstëk, patate me lëkurë dhe mish viçi. Ndiqni një dietë të ekuilibruar. Përmbahuni nga konsumimi i tepërt i ushqimeve të kripura, të skuqura, të tymosura, ushqime të yndyrshme dhe me karbohidrate të larta, këshillon abcnews.al.

5. Mungesa e kaliumit

Ndonjëherë arsyeja për mbajtjen e ujit bëhet mungesa e kaliumit në trup. Në këtë rast, ju duhet të hani patate, alga deti, fasule, thjerrëza, fruta të thata dhe arra, veçanërisht lajthi dhe bajame. Kaliumi është jashtëzakonisht i rëndësishëm për shëndetin pasi rregullon ekuilibrin e ujit dhe përmirëson funksionin e indeve, organeve dhe qelizave./e.b-abcnews.al