Martesa në këtë moshë ka bërë që 45% e çifteve të divorcohen, sipas një sondazhi

schedule18:25 - 13 Dhjetor, 2021

schedule 18:25 - 13 Dhjetor, 2021

Gjatë dy viteve të fundit apo më shumë, martesa juaj mund të ketë pasur më shumë ulje-ngritje se zakonisht. Por edhe para pandemisë, koha që ju dhe bashkëshorti juaj keni qenë së bashku, pavarësisht nëse keni qenë të martuar para të 30-tave apo pas, mund të zbulojë shumë për marrëdhënien tuaj. Në fakt, hulumtimet kanë treguar se koha që kaloni duke u martuar mund të përcaktojë shumë nëse do të divorcoheni. Për disa çifte, martesa në një moshë të caktuar ishte një pararojë e dështimit.

Ndërsa kur një çift do të martohet nuk përcakton nëse ata do të jenë të lumtur apo jo, studimet tregojnë se mosha mund të shkaktojë probleme në marrëdhënie. Hulumtimi i publikuar në çift dhe Psikologji Family , gjeti se mosha është ndër faktorët kryesorë të divorcit. Të gjithë pjesëmarrësit u divorcuan dhe iu përgjigjën pyetjeve rreth arsyeve që çuan në ndarjen e tyre. Atyre iu dha një listë e problemeve të zakonshme të marrëdhënieve dhe duhej të përgjigjeshin “po” ose “jo”. Mesatarja e shumicës së pjesëmarrësve që u martuan ishte 23 vjeç, ndërsa në total ishin 52.

Rezultatet treguan se shumica e konsideronin moshën një shkak serioz të divorcit . 45% u përgjigjën me “po” kur u pyetën nëse ky ishte një faktor i rëndësishëm në zgjidhjen e martesës së tyre. Në 61.1%, një pjesëtar i çdo çifti e konsideronte një arsye serioze, ndërsa në 23.7% të dy i kushtonin rëndësi të madhe moshës për ndarjen e tyre.

Në komentet e disa prej të divorcuarve, ata theksuan se e njihnin partnerin e tyre për një kohë para se të merrnin vendimin për një angazhim kaq të madh, ndërsa të shumtë ishin ata që besonin se po t’i jepnin pak kohë lidhjes do të bënin një vendim më i pjekur për partnerin që zgjodhën për jetën e tyre.

Pikëpamja e kundërt

Një studim tjetër, megjithatë, tregoi se shanset për divorc ulen kur martoheni  në të 20-at deri në fillim të të 30-tave. Sipas studiuesit, shanset për divorc rriten kur martoheni në fund të të 30-tave deri në fillim të të 30-tave. Nicholas Wolfinger, një profesor në Universitetin e Jutës, mblodhi të dhëna për martesat dhe divorcet në Shtetet e Bashkuara midis 2006 dhe 2010, me hulumtimin e tij të publikuar në internet në Institutin e Studimeve Familjare të SHBA-së. “Ne e dimë pa asnjë dyshim se ata që martohen pas moshës 30 vjeç divorcohen më lehtë se ata që martohen nga mosha 25 deri në 29 vjeç. Ky është një zhvillim i ri”, theksoi profesori.

Megjithatë, siç theksojnë ekspertët dhe profesorët, fakti që deri diku i mësipërmet zbatohen në SHBA , nuk do të thotë se ato kanë vlefshmëri universale në të gjitha vendet apo në të gjitha marrëdhëniet në botë./abcnews.al