Ngjyrosja tradicionale e vezëve me materiale natyrale, lëvozhgë qepe, apo disa bimë të tjera po bëhet gjithnjë e më pak e popullarizuar dhe gjithnjë e më shumë bojërat e blera po vihen në plan të parë.
Cilësia e tyre ende nuk është testuar mjaftueshëm dhe nuk dihet se sa të dëmshëm janë disa përbërës për shëndetin, paralajmërojnë ekspertët. Këto ngjyra supozohet se shpërbëhen në trup, por mund të jenë të pjesshme, kështu që mund të krijohen komponime që mund të shkaktojnë probleme të ndryshme. Probleme me frymëmarrjen, alergji, mungesë përqendrimi, etj.
Në vitin 2010, Parlamenti Evropian vendosi që në deklaratën e ushqimit, i cili përmban ngjyra “artificiale” E102, E104, E110, E122, E124, E129, duhet të shkruhet paralajmërimi: “Mund të shkaktojë shqetësim të aktivitetit dhe vëmendjes së fëmijëve”.
Boja blu nga qesja nuk duhet përdorur shpesh sepse përmban indigotinë E 132, e cila lidhet me alergjitë e mundshme.
Ngjyra e verdhë:Thasat përmbajnë E 102, e cila shkakton çrregullim të deficitit të vëmendjes tek fëmijët.
Ngjyra e kuqe ose E 122 mund të shkaktojë alergji,urtikarie ose rinit, acarim i mukozës së hundës
Ndër ngjyrat ka edhe ato natyrale, E 101 është në fakt vitamina B2 që i jep ngjyrën e verdhë.
Ju lehtë mund t’i zëvendësoni të gjitha këto ngjyra me ngjyrosje natyrale:
E kuqe ju mund të merrni ngjyrë nga llamba, lëngu i boronicës së kuqe ose trëndafili, mjedrat e ngrira, të bluara, lëngu i qershisë dhe panxhari.
Vjollcë ngjyra merret nga shafrani i Indisë, karotat
E gjelbra arrihet më së miri me spinaq.
Vishnje nga boronicat e ngrira të grimcuara dhe gjethet e lakrës së kuqe.
Vjollca, më së miri merret me verë të kuqe të errët./abcnews.al