A keni menduar ndonjëherë se çfarë mund të shkaktojë akulli ose një fetë limoni në pijen tuaj? Nëse lexoni artikullin e mëposhtëm, patjetër që do të ndaloni së bëri!
Kur limonët dhe akulli shërbehen në pije, ata jo vetëm që japin shije, por edhe rrezikun e baktereve dhe viruseve. Akulli mund të jetë një shtesë e këndshme për një pije, por gjithashtu mund të kontaminohet me mikroorganizma, edhe para se të shndërrohet në akull. Ndërsa uji i përdorur për akull pritet të përmbushë të njëjtat standarde shëndetësore si uji i pijshëm, historia ka treguar se kjo nuk është gjithmonë kështu.
Në vitin 1987, akulli i kontaminuar që shërbeu në një lojë futbolli në Filadelfia midis Universitetit të Pensilvanisë dhe Cornell, sëmuri 5000 njerëz në një shpërthim në katër shtete. Norovirusi është përgjegjës për shpërthimin e gastroenteritit, shkruan abcnews.al
Akulli i kontaminuar ishte gjithashtu përgjegjës për epideminë e kolerës të vitit 1991 në Amerikën Latine që shkaktoi sëmundjen në 8000 njerëz dhe 17 vdekje.
Po limonin në pije
Lajmi i keq ishte se kur duart infektohen me E. coli, bakteret transferohen në lëngun e limonit dhe akullit 100%. Nëse limonët ishin të thatë, bakteret do të ishin ende bartëse, por në një shkallë prej 30%.
Këto gjetje janë në përputhje me një studim të mëparshëm, i cili zbuloi se 69% e fetave të limonit të përdorura në pije nga 21 restorante në zonën e Patterson të Nju Xhersit mbanin baktere ose kërpudha të lidhura me infeksionin njerëzor.
Edhe në rastin e akullit, gjërat janë edhe më keq. Përqindjet këtu arrijnë nga 75% deri në 83%.l.k/abcnews.al