Kopshtet, zgjedhja e parë e prindërve në Shqipëri

schedule16:43 - 9 Prill, 2018

schedule 16:43 - 9 Prill, 2018

Kopshtet gjithnjë e më tepër po shihen si zgjedhja e parë e prindërve për të dërguar fëmijet e tyre. Arsye kryesore, ata paraqesin gjendjen ekonomike, ndërsa thonë se punësimi i një dado ka kosto më të lartë.

20 vite më parë, Trëndelina ka qenë një nga edukatoret e kopshtit numër 20 në Tiranë. Sot, ajo ka zgjedhur po këtë kopësht për të sjellë mbesën e saj. Kopshtet gjithnjë e më tepër po shihen si zgjedhja e parë e prindërve për të dërguar fëmijët e tyre. Mbi nëntë mijë fëmijë u regjistruan këtë vit në 94 kopshte publike dhe private të kryeqytetit këtë vit.

Arsyeja e parë e prindërve është kostoja më e ulët. Të punësuarit e një dado do t’ju kushtonte më tepër. Të tjerë prindër janë dyshues për përgatitjen e tyre.

Shoqërimi me fëmijë të tjerë ndihmon në socializimin më të shpejtë të të vegjëlve. Ndërsa mësimi, sipas një programi të caktuar, i përgatit për klasën e parë, mendojnë prindërit.

Për këto arsye në Durrës rreth 2400 prindër jua kanë besuar kujdesin e fëmijëve të tyre edukatoreve.

Ndërsa në Lushnje rreth 750 fëmijë akomodohen në shtatë kopshtet publike të qytetit. Nga një vëzhgim i kryer nga ABC News, kopshtet mbeten më të parapëlqyera nga prindërit në shumë qytete të Shqipërisë./abcnews.al