Rekomandohet që të kontrolloni jetëgjatësinë e çdo produkti përpara se ta blini, në mënyrë që të dini se sa kohë është i sigurt për t’u përdorur.
Megjithatë, disa produkte nuk prishen kaq shpejt, kështu që afati i ruajtjes vendoset më shumë në mënyrë parandaluese ose është një etiketë cilësie sesa qëndrueshmëri.
Produktet e mëposhtme mund t’i përdorni plotësisht në mënyrë të sigurt edhe pas datës së skadencës. Sigurisht, kontrolloni gjithmonë për shenja përkeqësimi ose përkeqësimi.
Ekspertët këshillojnë që nëse keni dyshimin më të vogël për cilësinë e ushqimit, është mirë ta hidhni.
Oriz i bardhë i papjekur
Sipas ekspertit të kuzhinës aziatike, Ruiz Asri, orizi i bardhë i papjekur kalon nëpër disa procese përpunimi dhe rafinimi përpara se të hidhet në shitje. Mund të zgjasë deri në gjashtë muaj pas datës së skadencës nëse ruhet në një enë hermetike.
Salcë soje
Asra thotë se salca e sojës mund të konsumohet edhe dy deri në tre vjet pas datës së skadencës, nëse, sigurisht, ruhet siç duhet.
– Meqenëse është bërë me fermentim dhe përmban një përqendrim të lartë të natriumit, salca e sojës ka një jetëgjatësi shumë të gjatë nëse ruhet në një vend të freskët, të thatë dhe larg nga rrezet e diellit direkte. Afati i ruajtjes është më shumë tregues se kur është më mirë të konsumohet, sepse salca e sojës gradualisht do të humbasë shijen e saj me kalimin e kohës – thekson ai. Nëse ruhet në frigorifer dhe nuk shtohet ujë apo përbërës të tjerë, salca e sojës mund të përdoret për një kohë të gjatë.
Kripa
Produktet që përmbajnë kripë sigurisht që prishen, por vetë kripa e kuzhinës është pothuajse e pavdekshme. Mund të zgjasë deri në pesë vjet pasi të keni hapur paketimin.
Grim
Produktet që ruhen në kushte ideale mund të jenë të pranueshme shumë kohë pas datës së skadencës. Një artikull i kohëve të fundit në revistën Allure thotë se pluhuri i lirë i pahapur mund të zgjasë për disa vite, por pasi të hapet, është më mirë ta zëvendësoni atë në gjashtë deri në dymbëdhjetë muaj nëse nuk e përdorni deri atëherë.
Manikyri i thonjve gjithashtu nuk mund të dëmtohet, por mund të thahet nëse nuk e mbyllni mjaftueshëm fort.
Pastë dhëmbësh
Sipas faqes së internetit Crest, pasta e dhëmbëve mund të përdoret edhe pas datës së skadencës, megjithëse më pas humbet efektivitetin e saj në luftën kundër kariesit .
Pluhur proteinash
Datat e skadencës së proteinave pluhur nuk kanë të bëjnë me sigurinë, por me cilësinë. Ndoshta është e sigurt të përdorni këtë pluhur pas datës së skadencës, por sigurohuni që të konsultoheni me një ekspert.
Frutat dhe perimet e ngrira të pahapura
– Mund të hani paketa të pahapura me fruta dhe perime që janë ngrirë për rreth tetë deri në dhjetë muaj pas datës së skadencës së deklaruar – pohon doktoresha Rachel Scott.
Arsyeja për këtë është fakti se temperaturat e ulëta pengojnë riprodhimin e mikroorganizmave të dëmshëm. Sigurisht, kjo nuk është një garanci 100%, prandaj sigurohuni që të kontrolloni sendet ushqimore, veçanërisht nëse i keni shkrirë ato më parë.
Makarona
Nëse ruhen në një enë qelqi dhe nuk janë të ekspozuara ndaj lagështirës, makaronat mund të zgjasin shumë pasi të kenë skaduar.
Përzierje biskotash
Është në rregull të përdorni përzierjen e kekut për një ose dy vjet pas datës së skadencës.
Mjafton të shtoni pak sodë buke ose pluhur pjekje për të kompensuar agjentin ngritës që ka humbur forcën, thonë ekspertët.
Ushqim i konservuar
Sipas Departamentit Amerikan të Bujqësisë, ushqimi në ambalazh prej kallaji mund të zgjasë me vite, përderisa vetë kanaçe është në gjendje të mirë, derisa të shfaqen ndryshk, dëmtime, gërvishtje dhe të ngjashme. Nëse kanaçe është fryrë, ka mundësi që ushqimi brenda është prishur.