Frutat dhe perimet janë thelbësore në një dietë të ekuilibruar. Ju mund t’i konsumoni në lëngje, smoothie, pije që sado të shijshme, freskuese dhe joshëse mund t’ju duken, nuk kanë të njëjtat vlera ushqyese si frutat e sapo prera.
A janë lëngjet e frutave të shëndetshme?
E vërteta është se konsumimi i lëngjeve në raport me konsumimin e frutave dhe perimeve ka gjëra pozitive dhe negative. Për shembull, pozitivet përfshijnë që lëngjet kanë të njëjtat minerale dhe vitamina si frutat dhe perimet, ndërsa negativet përfshijnë mungesën e fibrave për shkak të përpunimit. Gjithashtu, me një gotë lëng ju po konsumoni më shumë kalori pa e kuptuar fare.
Si të zgjidhni lëng frutash
Nuk ka asnjë arsye për të hequr lëngjet nga dieta juaj e përditshme, megjithatë, për shkak të përmbajtjes së lartë të sheqerit, është mirë t’i konsumoni me moderim dhe t’i zgjidhni me kujdes.
Më poshtë janë disa këshilla për të zgjedhur lëngjet më të shëndetshme të frutave.
Zgjidhni lëng 100%. Kontrolloni etiketën e produktit për përmbajtjen e lëngut të frutave në pije. Lëngjet që thonë lëng 100% natyral duhet të përmbajnë vetëm fruta dhe pa konservues ose sheqerna të shtuar.
Kushtojini vëmendje karakterizimit. Përshkrimi i çdo produkti tregon edhe përbërjen e tij. Për shembull, koktejet, pijet me nektar zakonisht përmbajnë sheqer dhe nuk janë lëngje 100% natyrale.
Kontrolloni përmbajtjen e sheqerit. CDC këshillon të rriturit që sheqeri nuk duhet të kalojë 10% të kalorive të tyre ditore.
Bëjini lëngjet vetë. Lëngjet e bëra në shtëpi janë padyshim një opsion shumë më i shëndetshëm dhe më ushqyes. Gjithashtu frutat janë të freskëta dhe padyshim më të shëndetshëm.
Lëngu kundër frutave
Shumë ekspertë këmbëngulin se ngrënia e frutave është më e mirë se pirja e lëngjeve për arsye specifike.
Gjysmë filxhani lëng përmban pothuajse të njëjtët përbërës si një copë fruti. Megjithatë, ajo mbetet prapa në fibra, vitaminë C dhe kalcium. Prandaj është e rëndësishme të kontrolloni sasinë që konsumoni.
Indeksi glicemik i diferencon ushqimet sipas mënyrës se si ato ndikojnë në nivelin e glukozës në gjak. Frutat kanë një indeks glicemik më të ulët se lëngjet që do të thotë se rrit gradualisht nivelin e glukozës në gjak, duke zgjatur kështu ndjenjën e ngopjes.
Frutat janë një burim i shkëlqyer i fibrave, të cilat janë thelbësore për lëvizjen e zorrëve dhe funksionimin e duhur të sistemit të zorrëve.
Cilat janë lëngjet më të shëndetshme?
Vlera ushqyese e lëngjeve varet nga frutat dhe perimet që përmbajnë. Në përgjithësi rekomandohet të hani fruta me ngjyra të ndryshme pasi secila ngjyrë tregon përbërjen e saj në lëndë ushqyese.
Lëngjet më të shëndetshme janë:
Lëngu i mollës: Përmban vitaminë C, magnez dhe kalium. 100 ml ka 48 kalori dhe 10.1 g sheqerna.
Lëngu i karotës: Përmban vitaminë A, E dhe K. 100 ml ka 40 kalori dhe 3.9 g sheqerna.
Lëngu i boronicës: Përmban vitaminë C, magnez dhe kalium. 100 ml ka 32 kalori dhe 3.4 g sheqerna.
Lëngu i rrushit: Përmban vitaminë C, magnez dhe kalium. 100 ml ka 66 kalori dhe 14.2 g sheqerna.
Lëngu i ananasit: Përmban vitaminë C, acid folik dhe selen. 100 ml ka 53 kalori dhe 9,9 g sheqerna.
Lëngu i luleshtrydhes: Përmban vitaminë A, C, E dhe K, acid folik dhe kalium. 100 ml ka 38 kalori dhe 7,7 g sheqerna. /abcnews.al