Keni vazhdimisht mendime të këqija? Thjesht ndaloni së menduari, thotë Kembrixh

schedule08:22 - 25 Shtator, 2023

schedule 08:22 - 25 Shtator, 2023

Ndihesh keq? A ndiheni si i burgosur i mendjes suaj? A luftoni vazhdimisht me mendimet tuaja negative dhe torturoni veten, pse nuk mund ta përballoni trishtimin? Nëse përgjigja është pozitive, atëherë thjesht ndaloni së menduari! Sepse ju mund të mendoni se taktika e duhur është të përballeni me demonët tuaj, por Universiteti i Kembrixhit bëri një studim dhe ju thotë të kundërtën. Konkretisht, ju thotë t’i shtypni ato sa më shumë që të mundeni.

Në hulumtimin e kryer nga Michael Anderson dhe Zulkaya Mamat, ata morën tashmë të famshmen “pa mendime, vetëm vibe” por me një formulim më *fjalës* dhe shkruan se “duke shtypur mendimet dhe zbrazur mendjen, nëse, për shembull, imagjinoni një hapësirë ​​boshe ose që i shtyn mendimet nga dritarja e mendjes, ndihesh më mirë”.

120 persona morën pjesë në studim. Atyre iu kërkua të imagjinonin një skenar negativ që do t’u shkaktonte ankth, dhe një skenar neutral të përditshëm, siç është tharja e rrobave. 61 pjesëmarrësve iu kërkua të shtypnin mendimet negative dhe 59 atyre neutrale për 20 minuta në ditë për tre ditë. 91% e njerëzve në grupin e parë thanë se i ndjenin mendimet e këqija më pak të gjalla. 75% e njerëzve në grupin e dytë thanë të njëjtën gjë.

U zbulua gjithashtu se ata që shtypnin mendimet negative dhe tashmë po përjetonin probleme të shëndetit mendor, si depresioni ose çrregullimi i stresit post-traumatik, panë një ulje prej 16% në ashpërsinë e simptomave të tyre pas studimit.

Ka disa mendime që duhet t’i përpunoni dhe menaxhoni, dhe të tjera që janë thjesht shqetësime të pakuptimta për të ardhmen për të cilat nuk mund të bëni asgjë, kështu që shtypja do të ndihmonte,” tha Mamat.

Pra, ku do të përfundojmë? Ne i shtypim disa mendime, por jo të gjitha! Dhe ashtu, gjithçka zgjidhet, ose jo./abcnews.al