Kënga juaj e preferuar tregon shumë për lidhjen tuaj të dashurisë

schedule15:58 - 1 Shkurt, 2023

schedule 15:58 - 1 Shkurt, 2023

Teksti i këngës suaj të preferuar thotë shumë më tepër për ju sesa preferencat tuaja muzikore. Konkretisht, sipas kërkimeve të reja shkencore, nëse preferoni këngë si Someone Like You nga Adele, marrëdhëniet tuaja ka të ngjarë të karakterizohen nga një vuajtje.

Studimi i ri, i botuar në revistën Personal Relationships, zbuloi se tekstet e këngëve tona të preferuara priren të korrespondojnë me stilin tonë të lidhjes.

Çfarë saktësisht mbështet teoria e lidhjes?

Teoria e lidhjes u zhvillua për herë të parë nga psikologu britanik John Bowlby. Ai sugjeron që lidhjet që njerëzit krijojnë në fëmijërinë e hershme ndikojnë në mënyrën se si ata ndërtojnë marrëdhënie të tjera më vonë në jetë. Si rezultat, është e mundur të parashikohen modelet se si njerëzit lundrojnë në marrëdhëniet e tyre të të rriturve.

Si lidhen këngët tona të preferuara me mënyrën se si lidhemi

Sipas këtij hulumtimi, njerëzit me një stil të sigurt lidhjeje preferojnë këngë të lumtura si ‘I Got You Babe’ nga Sonny & Cher. Nga ana tjetër, njerëzit me lidhje ambivalente zgjodhën këngë më vajtuese si Someone Like You nga Adele, ndërsa ata me lidhje shmangëse pëlqenin No Scrubs të TLC. Ndërkaq, të interesuarit shprehën preferencën për këngët e Rihanna -s dhe Drake -it.

Sipas studiuesve, tekstet kanë rëndësi, ndaj kushtojini vëmendje atyre. Tekstet e këngëve tona të preferuara mund të ndihmojnë në vërtetimin e mendimeve dhe ndjenjave tona. Por ata gjithashtu mund të zbulojnë gjëra në lidhje me përvojat tona në marrëdhënie që ne mund të mos i kemi kuptuar. Diçka që e kalojmë vazhdimisht dhe e trajtojmë vazhdimisht.

Njerëzit me lidhje ankthioze duhet të kuptojnë se janë të prekshëm ndaj një cikli vicioz të reagimeve negative dhe se emocionet shpesh mund t’i mposhtin ata. Muzika mund të jetë një faktor shumë i fuqishëm në këtë. Epo, dëgjimi i Adelës duke kënduar për ndarjet e dhimbshme mund të mos bëjë mrekulli për vetëvlerësimin e tyre në fund të fundit.

Duke dëgjuar këngën tuaj të preferuar disa herë, ju mund të përpunoni atë që po kaloni dhe të shprehni mendimet dhe ndjenjat tuaja. Atëherë mund të vendosni nëse dëgjimi i këngëve që pasqyrojnë përvojat tuaja ose po ju ndihmon ose po përforcon sjellje destruktive. Por në një moment, mund ta gjeni më produktive të dëgjoni muzikë që ju ofron një ndjenjë sigurie./abcnews.al