Incineratorët, Jorida Tabaku kërkesë SPAK: Kur mbyllen hetimet?

schedule19:21 - 23 Nëntor, 2021

schedule 19:21 - 23 Nëntor, 2021

Kryetarja e Komisionit Hetimor për Inceneratorët Jorida Tabaku ka kërkuar nga SPAK informacion lidhur me hetimin për Inceneratorët.

Tabaku disa kërkesa i ka adresuar edhe Këshillit të Ministrave, Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë, Ministrisë së Financave dhe Ekonomisë, deputetit Petrit Vasili dhe Agjencisë së Trajtimit të Koncesioneve.

PD kërkon informacion nëse po hetohen Edi Rama, Arben Ahmetaj, Damian
Gjiknuri, Lefter Koka, Alqi Bllako, Mirel Mërtiri, Klodian Zoto dhe Stela Gugallja, si dhe kur do të përfundojnë hetimet për secilën çështje.

Sjellin në vëmendje se sot u zhvillua me debate mbledhja e komisionit hetimor për inceneratorët. Ishte deputeti Belind Këlliçi, i cili tha fillimisht se tre banka kanë refuzuar të japin informacion pasi janë detyruar nga Mirel Mërtiri. Sakaq, deputeti Luçiano Boçi propozoi që të merren të dhënat e TIMS për personat që janë nën hetim për këtë çështje të kallëzuar edhe në SPAK nga opozita. Boçi tha gjithashtu se Prokuroria e Posaçme duhet të japë informacion lidhur me tre paditë që ka depozituar PD.

Afati për dërgimin e dokumentacionit të kërkuar është 5 ditë nga marrja e kësaj kërkese nga ana e institucioneve të lartpërmendura.

Kërkesa për informacion drejtuar drejtuesit të Prokurorisë së Posaçme Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar, Arben KRAJA:

1. Partia Demokratike e Shqipërisë ka depozituar tre kallëzime penale lidhur me tre
impiantet e trajtimit të mbetjeve urbane (incineratorët) të Tiranës, Elbasanit dhe Fierit. A
është regjistruar procedimi penal për secilën për këto tre kallëzime? Nëse jo, na vini në
dispozicion vendimet për mosfillimin e procedimit penal. Nëse po, ju lutem na vini në
dispozicion aktet përkatëse të regjistrimit.
2. Cilat janë veprimet hetimore të kryera deri më tani nga ana juaj? Në c’fazë ndodhen
hetimet për secilën cështje?
3. Cilët janë personat, të cilëve (i) iu atribuohet vepra penale; (ii) nën hetim; dhe (iii) të
pandehur për secilën cështje? A po hetohen shtetasit Edi Rama, Arben Ahmetaj, Damian
Gjiknuri, Lefter Koka, Alqi Bllako, Mirel Mërtiri, Klodian Zoto dhe Stela Gugallja?
4. Kur do të përfundojnë hetimet për secilën cështje? Kur do të paraqiten kërkesat në
gjykatë për secilën cështje?
5. Cilat kanë qenë arsyet e vonesave të deritanishme në hetimin me shpejtësi të këtyre
cështjeve, pasur parasysh edhe dëmin ekonomik të jashtëzakonshëm që i është shkaktuar
taksapaguesve shqiptarë?

Kërkesa për informacion drejtuar Këshillit të Ministrave, Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë, Ministria së Financave dhe Ekonomisë.

Kërkojmë vënien në dispozicion të një informacioni të plotë dhe të detajuar lidhur me të gjitha hyrjet që rezultojnë nga regjistri i institucionit tuaj të shtetasve Mirel Mërtiri, Klodian Zoto dhe Stela Gugallja. Bashkëlidhur informacionit të vihen në dispozicion edhe kopje të faqes nga regjistri i hyrjeve të institucionit.

Kërkesa për informacion drejtuar deputetit të Kuvendit të Shqipërisë, Petrit Vasili

Kërkojmë vënien në dispozicion të cdo të dhëne, dokumenti apo informacioni që dispononi lidhur me tre impiantet e trajtimit të mbetjeve urbane (incineratorët) në Tiranë, Elbasan dhe Fier.

Kërkesa për informacion drejtuar: Agjencisë së Trajtimit të Koncesioneve

Kërkojmë vënien në dispozicion të praktikës së plotë, përfshirë, por pa u kufizuar në, shkresa, kërkesa, ankesa, njoftime, shpallje, procesverbale, korrespondenca, kopje të faqeve të protokollit, raporte dhe çdo dokument tjetër që disponohet nga ana e institucionit tuaj lidhur me tre impiantet e trajtimit të mbetjeve urbane (incineratorit) të Tiranës, Elbasanit dhe Fierit.”