I njohur si më i vjetri në botë, shpendi i egër lind zog në moshën 70-vjeçare

schedule17:23 - 5 Mars, 2021

schedule 17:23 - 5 Mars, 2021

Zogu i egër më i vjetër i njohur në botë, një albatros Laysan i quajtur Urtësia, jo vetëm që mbushi 70 vjeç këtë vit, por gjithashtu ka rritur zogun e tij 40-vjeccar.

Wisdom është zogu më i vjetër i egër i njohur në histori dhe mund të jetë edhe më i vjetër se 70 vjeç. Muajin e kaluar, ai lindi një tjetër zog në Atollin Midway, një copë toke e vogël, 1,300 milje në veriperëndim të Hawaiit në mes të Oqeanit Paqësor të Veriut.

Sipas Shërbimit të Peshkut dhe Jetës së Egër të SHBA (USFWS), albatrosët e Laysan konsiderohen si specie që mbajnë një partner për gjithë jetën, por për shkak të jetëgjatësisë së Urtësisë asaj iu desh të gjente disa bashkëshorte të reja.

“Kthimi i saj jo vetëm që frymëzon adhuruesit e zogjve kudo, por na ndihmon të kuptojmë më mirë se si mund t’i mbrojmë këto zogj deti të hijshëm dhe habitatin që u nevojitet për të mbijetuar në të ardhmen”, tha biologu i Shërbimit të Peshkut dhe Kafshëve të Egra të SHBA, Beth Flint, për Hawai Advertising Star.

Në vitin 2002, biologu Chandler Robbins i USFWS, i cili ishte duke punuar në Midway Atoll, vuri re një zog me një unazë të rrudhur që duhej të zëvendësohej. Për habinë e tij ai gjeti jo vetëm që zogu në fjalë ishte 51 vjeç, por edhe se ai vetë kishte qenë njeriu që e kishte lidhur atë në 1956.

Robbins vdiq në vitin 2017 në moshën 98 vjeç.

Albatrosët e Laysan-it kalojnë rreth 90 për qind të gjithë jetës së tyre në ajër ose në det ndërsa ata enden në ujërat e egra të Paqësorit të Veriut.

Pika e mençurisë është e jashtëzakonshme duke pasur parasysh jetën jashtëzakonisht të vështirë që çojnë albatrosët dhe gamën në rritje të kërcënimeve me të cilat përballen, jo vetëm nga stuhitë, tsunami dhe grabitja natyrore nga peshkaqenët, por edhe nga kriza e klimës, përkeqësimi i niveleve të ndotjes plastike dhe mbeturinave të tjera.

Jetëgjatësia e jashtëzakonshme dhe edukimi i jashtëzakonshëm i zogjve të jetës së vonë të Wisdom ka fituar famën e saj në internet dhe në Haëaii, speciet janë një pjesë kryesore e kulturës autoktone, që simbolizon shiun, pjellorinë dhe muzikë.l.k/abcnews.al