Gjykata e Lartë në SHBA rrëzon ligjin që ndalonte qytetarët e Nju Jorkut të mbanin armë

schedule17:18 - 23 Qershor, 2022

schedule 17:18 - 23 Qershor, 2022

Gjykata e Lartë e SHBA-së ka rrëzuar një ligj të Nju Jorkut që kufizon të drejtat e mbajtjes së armëve.

Ligji kërkonte që banorët që duan një licencë të provojnë “kauzën e duhur” për të mbajtur armë të fshehura dhe se ata përballeshin me “një rrezik të veçantë ose unik”.

Vendimi 6-3 thoshte se kërkesa shkel të drejtën kushtetuese për të mbajtur armë.

Vendimi rrezikon kufizime të ngjashme në shtete të tjera dhe zgjeron të drejtat e armëve.

Gjykatësi Clarence Thomas, duke shkruar për shumicën konservatore në gjykatë, u shpreh se amerikanët kanë të drejtë të mbajnë armë zjarri për mbrojtje personale.

E drejta e Amendamentit të Dytë për të mbajtur armë nuk është një e drejtë kushtetuese e “klasit të dytë” që i nënshtrohet kufizimeve më të mëdha “se garancitë e tjera të Ligjit të të Drejtave”, shkroi ai.

Gjyqtarët liberalë Elena Kagan, Sonia Sotomayor dhe Stephen Breyer kundërshtuan.