Frika për familjen e detyroi mos të dëshmojë kundër vëllezërve Muka, arrestohet shqiptari në Maltë

schedule22:19 - 11 Mars, 2023

schedule 22:19 - 11 Mars, 2023

Një 30-vjeçar shqiptar ka refuzuar të dëshmojë kundër Daniel Muka dhe vëllait të tij Begtash, të cilët po i nënshtrohen procedimeve të veçanta për një grabitje prej 333 mijë eurosh.

Ai u dënua me katër vjet burg muajin e kaluar pasi pranoi se kishte marrë pjesë në grabitjen e një dyqani bizhuterish në tetor 2017.

Shqiptari, Artan Coku,përmendi frikën për sigurinë e familjes së tij si arsye për refuzimin e tij.

Coku doli para gjykatës mëngjesin e sotëm para magjistratit Viktor Axiaq, i akuzuar se ka refuzuar të japë dëshmi nën betim në përmbledhjet e veçanta të provave kundër vëllezërve Muka.

Gjithashtu, Daniel Muka akuzohet për vrasjen e Christian Pandolfino dhe partnerit të tij Ivor Maciejowski në shtëpinë e tyre në Sliema në gusht 2020.

Coku ishte përgjegjës për grabitjen dhe, ndër të tjera, për të informuar vëllezërit Muka nëse dyqani Tignè Point ishte hapur.

Pas pranimit të akuzave ndaj tij, ndihma e Cokut në Polici kishte qenë një faktor lehtësues në dënimin e tij, i cili mori parasysh faktin se ai kishte ofruar vullnetarisht informacione të dobishme për mënyrën se si ishte planifikuar dhe kryer mbajtja.

Coku pranoi se kishet ndihmuar në vjedhjen që dyshohej se u krye nga Daniel Muka, vëllai i tij Begtash dhe Ramazan Hysa, të cilët përballen me akuza të ngjashme. 30-vjeçari i kishte thënë policisë se stolitë e vjedhura do të dërgoheshin në Bari të Italisë dhe përfundimisht do të shiteshin në Shqipëri.

Përveç dënimit me burg prej katër vitesh, Gjykata ka urdhëruar Cokun që të paguajë një të tretën e shpenzimeve, një vlerë kjo mbi 14,500 euro. Kostoja e riparimeve në dyqanin e sulmuar nga banda ishte mbi 65,000 euro.

Shqiptari fitoi lirinë e tij, për shkak të periudhës së gjatë që kishte kaluar në paraburgim, e cila e tejkaloi dënimin e tij. Por policia e kishte ndaluar të largohej nga Malta, duke e mbajtur në paraburgim për të dëshmuar kundër vëllezërve Muka.

Por kur u soll në gjykatë për të dëshmuar kundër tyre në dy përmbledhje provash të veçanta të premten, Coku nuk pranoi, në të dyja rastet, të deklaronte sepse familja e tij ndodhet në Shqipëri, siguria e së cilës do të vihej në rrezik nëse do ta bënte këtë.

Coku i tha gjykatës se nuk kishte frikë nga burgu dhe nuk e kishte problem të shkonte atje.

Duke qenë se Coku ishte një dëshmitar kompetent dhe i detyrueshëm në ligj, pasi çështja kundër tij ishte vendosur, magjistratja Rachel Montebello urdhëroi ri-arrestimin e Cokut.

Coku u paraqit para gjykatësit Victor Axiak të premten në mëngjes, duke u deklaruar fajtor për akuzën se nuk kishte dëshmuar kundër të dy bashkëpunëtorëve të tij të dyshuar.

Superintendent James Grech e ndoqi penalisht. Avokati Daniel Attard përfaqësonte Begtash Mukën, ndërsa avokati David Bonello u paraqit për Daniel Mukën. /abcnews.al